Kuukausi sairaalassa sairaanhoitajan töissä on jälleen ohi. Suosittelen jokaiselle sosiaali- ja terveysalan asiantuntijalle, päällikölle, päättäjälle ja poliitikolle samaa. Kokemus realisoi sen, mitä asioita kannattaa ja voi kehittää ja mistä asioista tulisi päättää aiempaa paremmin.
Päättäjänä on helppo muistuttaa, miten korkealuokkaisesti ja laadukkaasti hoitotyön tulisi sujua, kun on ensin aliresurssoinut hoitajamäärät. Ja kun ei ole ollut aamuvuorossa, jossa on viiden hoitajan sijasta kolme, koska sijaisia ei saada. Hallinnon asiantuntijana tuntuu varmasti hienolta lausua juhlapuheessa, miten meillä toteutetaan yksilöllistä hoitoa. Erityisesti, kun ei ole ollut kolmen hoitajan resurssilla, kun täpötäydelle osastolle otetaan iltavuoron aikana viisi uutta potilasta, osa patjapaikoille lattialle.
Teoriassa on jalo sote-uudistajien aate, että potilas saa itse asiakkaana päättää, miten häntä hoidetaan. Kysymys kuuluu, miten maallikko tekee omat terveyspäätöksensä. Erityisesti, kun tietoa hoidoista, niiden vaikutuksista, riskeistä ja vertailutiedoista ei ole riittävästi hänen saatavillaan. On myös läheisenä ilmeisen helppoa ottaa puhelin käteen ja haukkua hoitohenkilökunta, kun potilas on jättänyt lääkkeet ottamatta, tehnyt väärät terveyspäätökset ja lähtenyt sairaalasta puolikuntoisena kotiin.