Jokaisella ihmisellä on perusoikeus seksuaaliterveyteen, -oikeuksiin ja hyvinvointiin. Kaikki lähtee itsensä arvostamisesta. Sen päättämisestä, mikä seksuaalisuudessa ja sukupuoli-identiteetissä tuntuu itsestä kaikkein parhaimmalta. Häpeä ja tiedonpuute estävät seksuaaliterveyden ja -oikeuksien toteutumista. Pahimmillaan ne edistävät seksuaalisen kaltoinkohtelun uhriksi joutumista.
Kehoa ja mieltä on kohdeltava kauniisti ja arvostaen, muuten tasapainoinen seksuaalisuuden kokemus voi särkyä. Hyvä seksuaaliterveys on elämää ja hyvinvointia rikastuttava asia. Sen heikkeneminen näkyy usein ihmisen kokonaisterveydessä, ja sairastamisessa. Niin tärkeä osa terveyttä ja sen hoitoa seksuaalisuuden ja seksin turvallinen, terveellinen ja tyydyttävä kokemus on.
Seksuaalisuus on usein osa vuorovaikutusta yhden tai useamman kumppanin kanssa. Kohdellessaan muita hyvin ja arvostavasti, on lupa odottaa muiden tekevän samoin. Esimerkiksi seksuaalisen väkivallan raja on selvä. Toista ihmistä ei saa painostaa seksuaalisesti mihinkään, mitä hän ei halua ajatella, tehdä tai kokea. Toisen ihmisen mieleen tai kehoon voi seksuaalisesti koskettaa vain saatuaan siihen ensin luvan.