Mainio – Jan Holmberg

Sote käyntiin sairasvuoteelta

Kuvateksti
Kuva: Unsplash

Työterveyslaitoksen tuoreet tilastot sairauspoissaoloista ovat sairaanhoitajasta karua luettavaa. Sosiaali- ja terveydenhuoltoalalla sairastuvat selvästi eniten sairaanhoitajat, lähihoitajat ja kodinhoitajat.

Keskimäärin kunta-alalla on 16,7 sairauspäivää työntekijää kohti. Esimerkiksi lääkärien sairastaessa yhdeksän päivää vuodessa, vastaava luku lähihoitajilla on 26 päivää. Ero on huomattava, kolminkertainen.

Tilanne on jatkunut hoitohenkilöstön raportoinnista huolimatta samanlaisena vuosia. Vuodesta 2013 sairauspoissaolojen määrä on pysynyt kunta-alalla tasaisena. Paitsi, jos tarkastellaan potilastyössä olevaa hoitohenkilökuntaa; sairauspoissaolojen määrä on kasvanut vuodesta 2015.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Ja mitä tekevät päättäjät? Leikkaaavat hoitajien lomarahoja ja pidentävät työpäiviä. Ei tarvitse olla kummoinen ennustaja, jotta voi olettaa kasvavien sairauslomapäiväkustannusten syövän oletetut säästöt. Kunta-10 tutkimuksen mukaan kun noin puolet hoitajista vastasi työmäärän jo lisääntyneen yli sietokyvyn.

Hoitoalan ammatissa riski joutua työkyvyttömyyseläkkeelle on jo pitkään tiedetty suureksi. Eikä sairaanhoitajalle voi enää siirtää tehtäviä potilasturvallisuuden siitä enempää kärsimättä. Hoitajamitoituksen laskeminenkin alle minimin lisää potilaskuolleisuutta. Säästövimmassa aletaan olla jo sormi suussa. 

Pahinta on, että kyse on paljon isommasta asiasta kuin vain sairauslomapäivistä. Hoitohenkilöstö on terveysalan suurin ammattiryhmä. Juuri se porukka, jonka harteilla mahdollinen sote-uudistuksen onnistuminen lepää. Sairasvuoteeltako hoitajat pistävät sote-uudistuksen käytäntöön?

 

Seuraa ja kommentoi blogia. Tämä teksti myös tykkää, kun sitä jaetaan luettavaksi muille.

Mainion Facebook-sivulle pääset tästä.

Mainio Jan Holmberg.
Kirjoittajana

Mainio – Jan Holmberg

Olen sairaanhoitaja, kouluttaja ja tietokirjailija. Bloggaan mainioista asioista, jotka eivät jätä kylmäksi.

Katso kaikki kirjoitukset