Mainio – Jan Holmberg

Sairaanhoitajan vinkki: Ota itsehoitolääkkeet puheeksi

Potilas saattaa jättää kertomatta itsehoitolääkityksestään. Siksi sairaanhoitajana otan asian esiin potilaitteni kanssa.

Potilas saattaa jättää kertomatta itsehoitolääkityksestään sairaanhoitajalle häpeän tai pelon vuoksi. Hän saattaa ennakoida negatiivista suhtautumista tai yksinkertaisesti unohtaa asian, jos lääkitys ei tunnu merkittävältä terveydentilan arvioinnissa. Siksi otan asian keikkasairaanhoitajana esiin potilaideni kanssa.

Ei ole harvinaista, että potilas hämmentyy, hämmästyy tai motivoituu saamastaan lääkitykseen liittyvästä tiedosta. Keskustelu potilaani kanssa alkaa jotakuinkin seuraavalla tavalla: sinulla on pääsy valtavaan määrään tietoa ja resursseja, jotka voivat auttaa sinua ylläpitämään ja parantamaan terveyttäsi. 

Mutta mitä itselääkitys oikeastaan tarkoittaa? Se ei ole vain sitä, että valitaan lääke kulloiseenkin oireiseen tai vaivaan. Itselääkityksen tulee olla harkittua ja tietoista lääkkeiden käyttöä terveysongelmien hallintaan. 

Mainos alkaa
Turvan mainos.
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Turvan mainos.
Mainos päättyy

On monia sairauksia ja oireita, joita voi hoitaa itselääkityksellä. Apteekista käsikauppalääkkeinä ostettavat kipulääkkeet, flunssan lievittämiseen tarkoitetut valmisteet ja allergialääkkeet ovat esimerkkejä tuotteista, joita saa käyttää ilman lääkärin määräystä. Näidenkin lääkkeiden turvallisesta käytöstä on hyvä keskustella apteekissa farmaseuttisen henkilöstön kanssa.

Kehotan potilasta pitämään mielessä, että kaikilla lääkkeillä voi olla haittavaikutuksia. Jotkin lääkkeet voivat aiheuttaa haitallisia yhteisvaikutuksia muiden lääkkeiden, alkoholin, tiettyjen elintarvikkeiden tai luontaisvalmisteiden kanssa. 

Muistutan, että on tärkeä kertoa terveydenhuollon ammattilaiselle aina kaikki sairaudet ja käytössä olevat lääkkeet. Lisäksi sanon, että lääkehoidosta keskusteltaessa pitäisi mainita myös vitamiinivalmisteet ja ravintolisät. Ne eivät aina siinä tilanteessa juolahda mieleen.

Kaikkein tärkeintä on tietää, miksi käyttää erilaisia valmisteita, mitä sivuvaikutuksia pitäisi tarkkailla ja milloin tulisi lopettaa käyttö ja kääntyä hoitavan lääkärin puoleen. 

Suosittelen potilaille tutustumista hiljattain päivitettyyn itsehoidon käypä hoito -suositukseen. Verkkosivun potilasmateriaalit ovat helposti tulostettavissa talteen. Kannattaa myös vilkaista Terveyskylän Lääketalon verkkosivua. Se tarjoaa kattavaa tietoa lääkitykseen liittyvistä aiheista ja tietoa eri sairauksiin liittyvistä lääkityksistä. Lääke- ja rokotekortin voi tehdä halutessasi Lääkekortti.fi -palvelussa.

Kerron myös Lopuksi tämän: vain oikein otettu lääke auttaa. Sitä varten on neljän kohdan kotisääntö: ota oikea lääke, oikealla annoksella, oikeaan aikaan ja oikealla tavalla. Jos ongelmia ilmenee, niin ole yhteydessä terveys- tai farmasialan ammattilaisiin.

PS. 14.3. vietetään lääkehoidon päivää. Lääkehoidon päivä on lääkkeiden käyttäjien ja terveydenhuollon ammattilaisten yhteinen valtakunnallinen teemapäivä.

 

Seuraa ja kommentoi blogia. Tämä teksti myös tykkää, kun sitä jaetaan luettavaksi muille. Mainion Facebook-sivulle pääset tästä.

Mainio Jan Holmberg.
Kirjoittajana

Mainio – Jan Holmberg

Olen sairaanhoitaja, kouluttaja ja tietokirjailija. Bloggaan mainioista asioista, jotka eivät jätä kylmäksi.

Katso kaikki kirjoitukset