Mainio – Jan Holmberg

Sairaanhoitajalle valeita kolmesta asiasta

Kuvateksti
Kuva: Unsplash

On asioita, joita ei mielellään kerrota sairaanhoitajalle. Usein potilas ajattelee, että asioiden kertomatta jättämisestä tai valehtelusta on hänelle etua. Syitä totuuden salaamiseen on yhtä monta kuin on potilasta.

Yleisimmin potilaat valehtelevat elintavoista, kuten syömisestä, liikunnasta ja päihteiden käytöstä. Mitä enemmän potilas uskoo sairaanhoitajan arvostelevan häntä, sitä enemmän hän valehtelee tai jättää asioita kertomatta. Jotkut potilaat haluavat myös vaikuttaa terveemmiltä kuin ovat tai aliarvioivat sairaanhoitajan ammattitaidon.

Sairaanhoitajalle potilaan salailusta ei ole mitään hyötyä. Se tietää yleensä turhaa työtä. Potilaan hoito hidastuu oudon oirekuvan vuoksi. Ei ole yksi tai kaksi kertaa, kun olen miettinyt mitä potilas jättää kertomatta, kun oireet eivät sovi oikein mihinkään.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Potilaat valehtelevat myös lääkkeiden käytöstä. Vakuutellaan lääkkeiden käyttöä, vaikka lääkettä ei ole edes haettu apteekista tai kuuri on jäänyt kesken. Joskus on syöty tuttavan lääkkeet tai sitten ei kehdata kertoa, ettei lääkkeisiin ollut varaa. Lääkeriippuvaiset taas uskottelevat vähäistä käyttöään tai lääkkeiden kadonneen.

Valeet lääkkeiden käytöstä tai käyttämättä jättämisestä ovat vaarallisia potilaalle itselleen. Yleensä varsinainen vaiva jää hoitamatta ja oireet uusiutuvat. Potilas voi saada myös ali- tai yliannostuksen, jos sairaanhoitaja tai lääkäri uskoo keksityn tarinan.

Kolmas asia, josta valehdellaan, on vamman aiheuttaja. Perheväkivallan uhri kertoo kaatuneensa rappusissa tai kävelleensä päin ovenkahvaa silmä edellä. Selvästi humalassa oleva on ottanut vain muutaman. Poskipää verillä mutistaan, että tuli vähän sanomista kaverin kanssa.

Sairaanhoitajalle ja potilaalle on tärkeää, että vamma tutkitaan huolellisesti, systemaattisesti ja tunnistetaan mahdollinen hätätilanne. Oikea tieto edistää hoitotyötä ja nopeuttaa yhteistyötä lääkärin kanssa. 

Yleensä asioiden salailu johtaa siis ennemmin tai myöhemmin hoidon viivästymiseen ja hoitovirheisiin. Valehtelu näkyy sairaanhoitajan työssä turhien hoitoaikojen varaamisena, turhien toimenpiteiden tekemisenä ja pidempinä hoitojonoina. Parhaan mahdollisen hoidon takaa se, että potilas kertoo sairaanhoitajalle terveydentilastaan ja siihen liittyvistä asioista juuri niin kuin ne ovat.

 

Seuraa ja kommentoi blogia. Tämä teksti myös tykkää, kun sitä jaetaan luettavaksi muille.

Mainion Facebook-sivulle pääset tästä.

Mainio Jan Holmberg.
Kirjoittajana

Mainio – Jan Holmberg

Olen sairaanhoitaja, kouluttaja ja tietokirjailija. Bloggaan mainioista asioista, jotka eivät jätä kylmäksi.

Katso kaikki kirjoitukset