Arjen järjestämiseen on esitetty myös joustavaa työaikaa ja etätöitä. Ne ovat kolmivuorotyötä tekevän sairaanhoitajan työssä pääsääntöisesti utopiaa. Miten esimerkiksi potilaan aamupesut tai tipan laitto hoidettaisiin etätyönä?
Valtava apu lastenhoidossa on vuoropäiväkoti, jos sellainen löytyy sopivan matkan päästä töistä ja kotoa. Mutta. Lapsilla on oikeus päivähoitoon vain kouluikään asti. Sen jälkeen huoltajan olisi pärjättävä omillaan.
Moni sairaanhoitaja miettii tässä kohtaa, voiko enää jatkaa työssään. Ekaluokkalainen ei pärjää vielä itsekseen kotona ja koulumatkoilla, varsinkaan ilta- ja yövuorojen aikana. Toisaalta päivätöihin vaihtaminen kolmivuorotöistä on harvoin taloudellisesti mahdollista.
Yksinhuoltajan elämä on muutenkin minuuttipeliä, jossa kaikkien palikoiden on loksahdettava paikoilleen. Arki ei kovin usein siedä yllätyksiä, joita elämä on täynnä. Tyypillisin yllätys on lapsen sairastuminen, joka nostaa heti hien yksinhuoltajan otsalle. Miten sairaan lapsen hoito istuu sairaanhoitajan vuorotyölistaan ja kuka läheisten, tuttujen ja ex-puolison soittoringistä rientäisi apuun yhdellä soitolla?
Jokainen tuttu ja kummin kaima auttaa varmasti joskus mielellään. Pidemmän päälle ainainen avun anelu alkaa kuormittaa heitä ja tuntuu nololta. Usein vaihtuvat hoitajat tekevät lapsesta heittopussin, jonka on sopeuduttava mihin tahansa reissuihin, olosuhteisiin ja aikuisiin. Onko se parhaaksi lapselle?
Usein lastenhoitoapua on tarjolla viikonloppuisin ja loma-aikoina, muttei arkipäiviksi ja -öiksi. Ja jos lapselle löytyy yksityinen hoitaja, niin millä hoitoapu maksetaan. Se tietäisi ylitöitä, joita ei aina ole tarjolla tai niiden tekeminen on työpaikalla kielletty. Ja kuka hoitaisi lasta ylitöiden ajan?
Usein yksinhuoltaja kuulee, että hän voi aina vaihtaa työpaikkaa. Valinnan vapaus työpaikan suhteen on useimmille yksinhuoltajille sitä, että menee töihin sinne missä töitä on. Näin on erityisesti pienellä paikkakunnalla, jossa on yksi tai muutama sairaanhoitajia palkkaava työnantaja. Uudelleen kouluttautuminen vie erityisesti pienten lasten vanhemmalta liikaa aikaa ja maksaa ylimääräistä.
Ratkaisuksi tilanteeseen kannattaa palkata joukko yksinhuoltajasairaanhoitajia hoitamaan Suomen taloutta. He ovat parhaimmillaan, kun taloudessa on venytettävä euroa tai on taiottava asioita tyhjästä. Vakavasti ottaen, yksinhuoltajan kannattaa vaatia jämäkäsi kunnan järjestämää kotiapua. Kannattaa myös osallistua hoitorinkiin, jossa kaikki auttavat tarpeen tullen toisiaan.
Joskus yksinhuoltajuus on valinta, mutta usein eri suuntiin lähtö tapahtuu sotkuisissa olosuhteissa. Silloin on tärkeää, että selvittää itselleen (ja lapselle) tilanteensa ja ratkoo ihmissuhdeongelmat parhaansa mukaan. Siinä auttaa, kun elämässä on ystävä, jonka kanssa voi jakaa arkiset asiat. Arkisen realiteetin ymmärtää usein parhaiten toinen työssä käyvä yksinhuoltaja.
Tiukissa tilanteissa on myös merkitystä sillä, että uskoo kaiken järjestyvän lopulta parhain päin. Raskainta on ajatella olevansa kodin ja työpaikan välillä vuorotta töissä. Siksi itsestä on pidettävä kaikin tavoin huolta – ja pidettävä aina suunnitelma B valmiina takataskussa.
Löytyykö lisää vinkkejä helpottamaan yksinhuoltajien ja kolmivuorotyötä tekevien sairaanhoitajien arkea?
Seuraa ja kommentoi blogia. Tämä teksti myös tykkää, kun sitä jaetaan luettavaksi muille. Mainion Facebook-sivulle pääset tästä.