Mainio – Jan Holmberg

Puolentoista hoitajan töistä tulisi maksaa lisää

Kuvateksti
Kuva: Pixabay

Kuvittele, että tulet pahaa-aavistamatta aamuvuoroon. Näet jo työkavereiden pahoittelevista katseista, ettei kaikki ole kunnossa. Viidestä hoitajasta kaksi on sairastunut. Kaikista yrityksistä huolimatta tilalle ei ole saatu sijaisia. Näin on alkanut käydä yhä useammin.

Yksikään kollegasi ei kykene tai enää jaksa jäädä ylitöihin. Talouspaineessa määräaikaiset kokeneet sijaiset on siivottu työvuorolistoilta ja sisäisestä sijaisringistä pois. Eivätkä he kerran potkut saatuaan tule nyt kutsusta tekemään yksittäistä työvuoroa. Hoitajapulan aikana on hoitajien markkinat, ei työnantajan.

Työpaikan ovesta sisään astuttuasi syliisi lankeaa siis reilun puolentoista hoitajan työmäärä. Sellaista ei puhki säästetty hoitaja-potilasmitoitus kestä. Joudut tuttuun tapaan priorisoimaan töitäsi, joten käyt vaihtamassa työkenkäsi lenkkareihin. Työvuorosi tulee olemaan yhtä juoksumaratonia, kiiresähläämistä ja hoitotyötä, joka jää kesken tai tekemättä. Hoidostaan ainakin hoitomaksun verran maksava potilas ei saa tänään(kään) riittävän hyvää hoitoa, johon ammattikoulutuksesi puolesta kykenisit.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Vastuullasi olevat hoitoratkaisut olisi helpompi tehdä melkeinpä missä tahansa muualla, kun katsoen sinusta riippuvaa sairasta ihmistä suoraan silmiin. Potilaasi eivät tosin halua häiritä sinua tai uskalla kysyä mitään, nähtyään kerran hikipäässä ryntäilevän hoitajansa. Asiakaspalautelomakkeet löytyvät päiväsalin pöydältä, huikkaat omaisille pahoitellen jälleen kerran kiirettäsi. Myötätuntoiset eleet, sanat ja teot lisäävät yleensä hoitajan hyvinvointia ja kokemusta työn mielekkyydestä, mutta eivät tässä tapauksessa.

Seisaaltaan muutaman minuutin eväitä syödessäsi mietit, että tällaiset työvuorot tulevat vain lisääntymään hoitajapulan vaikeutuessa. Julkisuudessa pula-ammattiisi on ehdotettu lääkkeeksi koulutuspaikkojen lisäämistä. Se on hieno juttu, muttei tule kovinkaan nopeasti auttamaan kokeneiden kollegoiden rekrytoimisessa, mietit. Alanvaihtajatkaan tuskin tulevat takaisin näillä työehdoilla, kun ovat päässeet hyvän makuun muualla tai muuttaneet maasta.

Työnantajasi on kuulemma pohtinut kuumeisesti vaativan matalapalkka-alan vetovoimatekijöitä, mutta se juna meni jo. Nyt suuripalkkaisten johtajien tulisi miettiä hoitajiensa pitovoimaa tai lapun laittamista luukulle. Ja sitä, miten hoitajan mieli ja kroppa kestävät jatkuvasti lisääntyvän ja monipuolistuvan hoitotyön määrän. Samalla yrität arvioida, kuinka pitkään vielä selviät ja palaudut kaikista vajaamiehitysvuoroista. Normaalikin hoitajamitoitus on mitä se on.

Työvuoron jälkeen makaat raatona sohvalla ja tuijotat seinää. Mielessäsi kaikuvat työnantajasi puheet säästöistä. Työnantajani säästi jälleen tänään kahden hoitajan kuluissa, sanot puhelimessa kaverillesi. Reilun puolentoista hoitajan töistä täytyisi maksaa lisää tuollaisen kivan talkoohengen sijasta, hän vastaa. Nii-in, kissa kiitoksella elää, huokaat takaisin.

Sinulla ei ole hoitajana näistä asioista valitusoikeutta kellekään. Rekrytoinnin väki, työnantaja ja johdon esimiehet levittelevät käsiään. Ei voida tehdä muuta, kuin hallittu rimanalitus, jatkuviin kyselyihisi vastataan lopulta väsyneesti. Mitä hekään voivat tehdä?

Jokaisen hoitajan olisi kuulemma hyvä tehdä pari työpäivää hallinnossa, jotta ymmärtäisi johtajienkin vatsahaavat. Rahaa ei ole, ja hoitajien kulut ovat kalliit. Ja vielä lisää hoitajat kehtaavat tulla ovensuuhun mankumaan.

Kun katsoo meidän hoitajamitoituksia listoista, ne ovat pääosin oikein hyvällä tolalla, vakuuttaa jälleen uusi kriisiviestintään koulutettu työnantajasi edustaja julkisuudessa. Vuosia näitä kommentteja kuultuasi sinun on vaikea uskoa enää mihinkään. Miten kaukana joku voikaan elää käytännön hoitotyösi todellisuudesta? Potilaan hyvän hoidon ja hoitajien jaksamisen piti olla tämän laitoksen toiminnan keskiössä, mietit. Poikkeustilanne, lukee ison pomon hoitajille lähettämässä sisäisessä sähköpostiviestissä.

Olet onnellisessa asemassa, jos tämä kuvitelma ei ole sinun todellisuuttasi. Lue myös: Voittoa sote-palveluilla?

 

Seuraa ja kommentoi blogia. Tämä teksti myös tykkää, kun sitä jaetaan luettavaksi muille. Mainion Facebook-sivulle pääset tästä.

 

Mainio Jan Holmberg.
Kirjoittajana

Mainio – Jan Holmberg

Olen sairaanhoitaja, kouluttaja ja tietokirjailija. Bloggaan mainioista asioista, jotka eivät jätä kylmäksi.

Katso kaikki kirjoitukset