Mainio – Jan Holmberg

Miten löytää enää kokeneita keikkahoitajia?

Kuvateksti
Kuva: Canva

Miten löytää enää kokeneita keikkahoitajia? Kysymyksen esitti hoitotyön esihenkilö, joka on ensi kesänä pulassa. Sijaisia vakituisille hoitajille on yritetty metsästää koko kevään ajan, mutta laihoin tuloksin. Jollei hoitajia saada, niin yksikkö on suljettava määräajaksi. Potilaat jäisivät silloin hoidotta ja hoitojonot kasvaisivat huikeiksi.

Vastaan keikkasairaanhoitajana mielelläni kysymykseen. Yksi tärkeimmistä asioista on työnantajan ja työyksikön maine. Kokeneella keikkasairaanhoitajalla on hyvä käsitys erilaisten hoitoalan työyksiköiden työnantajakokemuksesta. Työn kuormittavuudesta, työilmapiiristä ja keikkasairaanhoitajien kohtelusta. Jos työpaikan henki haisee jo ulko-ovelle ja raskaimmat työt kasautuvat aina sijaisille, asiat kannattaa korjata heti.

Perehdytyksen on oltava kunnossa, jotta hoitaja pääsee mahdollisimman nopeasti kiinni potilastyöhön. Esihenkilön ja työkavereiden asenne keikkalaista kohtaan tulee olla reilu, ammatillinen ja kollegiaalinen. Hyvä huumori, tiimimeininki ja aito potilaslähtöinen työsuunnittelu parantavat työpaikan pisteitä keikkasairaanhoitajan silmissä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Hoitajapulassa on osattava erottautua rekrytoijien massasta. Siksi rekrytointiin kannattaa käyttää aikaa, rahaa ja uusia keinoja. On turha tarjota vain mukavaa työilmapiiriä, joustoa työajoissa tai merkityksellistä työtä. Ne ovat perusasioita, joita lupailevat kaikki muutkin työnantajat.

Kannattaa tarjota korotettua tuntipalkkaa, tehtävälisää ja henkilöstöetuja. Korotetusta tuntipalkasta on hyviä kokemuksia esimerkiksi koronarokotuksia antavien hoitajien rekrytoinnissa. Kokeneet keikkahoitajat ovat harvoin työttömiä työnhakijoita. Hoitajan nappaa se työnantaja, jonka tuntihinta on kohdallaan.

Hoitaja viihtyy työpaikassa, jossa hän saa toimia rekrytointilupauksen mukaan eli hoitotyön asiantuntijana. Siksi turhat tehtäväsiirrot muilta ammattiryhmiltä kannattaa karsia pois. Kokenut hoitaja haluaa tehdä merkityksellistä työtä. Ei esimerkiksi toimia potilaiden laadukkaan hoidon kustannuksella siistijänä, sihteerinä tai piikana.

Kokeneista keikkasairaanhoitajista kannattaa pitää hyvää huolta. Se tarkoittaa montaa asiaa edellä mainittujen lisäksi. Sitä, että hoitaja saa työstään reilusti kiitosta ja tarvittaessa asiallista kritiikkiä. Hoitajien työhyvinvointiin ja työn sujuvoittamiseen satsaaminen maksaa itsensä kokonaisbudjetissa takaisin. Se näkyy myös kokeneiden keikkahoitajien pitovoimana ja parempana potilaspalautteena.

Keikkasairaanhoitajan rekrytointi ei siis ole mahdotonta, kun perusasiat ovat kunnossa. Jos edellä mainitsemani asiat tuntuvat ylitsepääsemättömiltä vaatimuksilta, on turha ihmetellä hoitajapulaa.

Joskus hoitohenkilökunnan työolosuhteiden kuntoon laittaminen vaatii työpaikalla perusteellisia keskusteluja ja toimenpiteitä jo ennen rekrytointeja. Niiden lähtökohtana tulisi olla yksi asia. Se, että työnjohto satsaa veto- ja pitovoimaan kyetäkseen pitämään, vakituisten hoitajien lisäksi, kokeneet keikkasairaanhoitajat itsellään töissä.

Lue myös: Hoitaja, työlläsi on väliä 

 

Seuraa ja kommentoi blogia. Tämä teksti myös tykkää, kun sitä jaetaan luettavaksi muille. Mainion Facebook-sivulle pääset tästä.

 

Mainio Jan Holmberg.
Kirjoittajana

Mainio – Jan Holmberg

Olen sairaanhoitaja, kouluttaja ja tietokirjailija. Bloggaan mainioista asioista, jotka eivät jätä kylmäksi.

Katso kaikki kirjoitukset