Nyt paloivat hermot niiden puolesta, joilla on mielenterveyden häiriö. Julkisuuteen ilmestyy tasaisin väliajoin virheellisiä artikkeleita, haastatteluja ja lausuntoja. Niiden mukaan ihmiset, joilla on mielenterveyden häiriö, ovat väkivaltaisia, arvaamattomia ja vaarallisia. Milloin he riehuvat linja-autossa, sairaalassa tai kadulla, ja milloin kotona.
Tutkimustulokset ja tilastot osoittavat, etteivät mielenterveyden häiriöt juuri lisää väkivaltaista käytöstä, muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta. Henkirikoskatsauksen mukaan noin 90 prosenttisesti henkirikoksen tekijöiden päämotiivina ei ole ollut mielenterveyden häiriö, joten he ovat syyntakeisia tekoonsa. Sen sijaan päihteet ovat varsin usein henki- ja väkivaltarikollisuuden taustalla. Päihteiden, erityisesti alkoholin, pitkäaikaiseen riskikäytön ehkäisyyn tulee siis panostaa.
Mielenterveyteen liittyvän stigman eli häpeäleiman vahvistaminen valeuutisilla ja juoruilla vaikuttaa negatiivisesti mielenterveyden häiriöiden ennaltaehkäisyyn ja hoitoon. Mielenterveysbarometrin mukaan viidennes suomalaisista pelkää mielenterveyskuntoutujia. Asenne vaikuttaa kaikkiin niihin ihmisiin, joita asia tavalla tai toisella koskettaa. Eniten kuntoutujiin, joista vajaa puolet kokee tulevansa leimatuksi mielenterveyden häiriön vuoksi. Moni heistä ei esimerkiksi kelpaa normaalina itseään pitävien naapuriin.