Mainio – Jan Holmberg

Mainio-blogiin hurja palautevyöry

Kuvateksti
Kuva: Pexels

Kirjoitin viime viikolla Sairaanhoitajaliiton tuoreimman kyselyn tuloksista. Sen mukaan iso osa sairaanhoitajista on uupuneita työhönsä. Aihe keräsi ansaitusti paljon huomiota sosiaalisessa mediassa. Sen seurauksena Mainio-blogiin alkoi vyöryä palautetta.

Yllättävää oli, ettei tällä kertaa näkynyt kommentteja, kuten ahneet hoitajat kitisevät taas hyvästä palkasta ja helposta työstään, vaikka ovat pelkkä menoerä. Ehkä syynä oli, että työolokyselyyn vastasivat tuhannet sairaanhoitajat ja hoitotyön esimiehet. Uupuminen ja työpaineet ovat tulosten mukaan sairaanhoitajan työssä liian yleisiä. Sitä on vaikea kenenkään ilkkua. Etenkään maassa, jossa joka päivä yhdeksän ihmistä joutuu pelkästään masennuksen vuoksi eläkkeelle.

Palauteviesteissä ei ollut myöskään itse olet alasi valinnut lällätystä. Aiempaa useampi alanvaihtaja ottikin yhteyttä, joten se siitä lällättelystä. Pääasiallisina syinä hoitotyöstä irtisanoutumiseen olivat kurjistetut työolot, riittämättömyyden tunne ja huono palkka. Esimerkiksi hoitotyöhön alansa vaihtaneelle työntekijälle neljä vuotta hoitotyötä oli riittänyt ennen irtisanoutumista.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Ex-sairaanhoitajat olivat pääsääntöisesti tyytyväisiä inhimillisempään työhönsä uudella alalla. Palkka oli sama tai parempi pienemmällä vastuulla, työperäinen stressi vähentynyt ja hyvinvointi kaiken kaikkiaan parantunut. Toivottelin heille onnea uusiin haasteisiin, mutten voinut samalla olla huolestumatta hoitoalan tulevaisuudesta.

Monella sairaanhoitajalla ja hoitotyön esimiehellä oli viestien mukaan jalka jatkuvasti ulko-oven välissä. Heti kun saataisiin töitä muualta ovi kävisi, viesteissä painotettiin. Osa teki jo lisätöitä tai oli kahden työn loukussa, koska monen hoitajan peruspalkka ilman kolmivuorotyölisiä ei riittänyt perheen elättämiseen.

Alanvaihtamisen sijasta osa oli vaihtanut maata. Muutama tyytyväinen tervetulotoivotus parempiin työoloihin ja leveämmän leivän ääreen tuli esimerkiksi Ruotsista ja Norjasta.

Saamissani viesteissä epäiltiin, etteivät päättäjät alkuunkaan ymmärrä sairaanhoitajien arkea, vastuuta ja työmäärää. Hoitajat kokivat erityisen epäreiluksi yhden asian. Toteuttaessaan päättäjien ja esimiesten säästömääräyksiä, he joutuivat ottamaan potilaiden ja omaisten valitukset ja haukut niskaansa. Sairaanhoitajien hätähuutoa omasta ja potilaidensa puolesta ei tuntunut kuulevan kukaan.

Myös useat lähihoitajat ottivat minuun tuohtuneena yhteyttä. Miksi kirjoitin vain sairaanhoitajien työssä jaksamisesta? Tämä kysely oli Sairaanhoitajaliiton tekemä koskien ainoastaan sairaanhoitajia ja heidän esimiehiään, vastasin. Yhtä lailla olen huolissani lähihoitajien, perushoitajien ja kaikkien sosiaali- ja terveysalan ammattilaisten jaksamisesta, lisäsin.

Muun muassa Superin julkaiseman kotihoitoa koskevan jäsenkyselyn tulos on yhtä hurjaa luettavaa. Hoitotyössä viihtyy keskinkertaisesti tai huonosti yli 60 prosenttia vastaajista. Työmäärän kokee erittäin raskaaksi yhä useampi eli joka neljäs lähi- tai perushoitaja. Syitä ovat muun muassa sijaisten vähentäminen, sairauslomien määrän nousu ja asiakaskäyntien lisääntyminen yhä huonokuntoisempien asiakkaiden luona. Vastaajilla oli myös suuri huoli toteuttamansa hoidon laadusta.

Kiitos jokaiselle asiallisen viestin kirjottaneista. Hurjasta palautevyörystä on lohduttavaa huomata eräs asia. Jaamme yhdessä huolen työssä jaksamisesta ja hoitotyön tulevaisuudesta. Yksi tapa saada äänesi kuuluviin ja tehdä hoitotyön arki näkyväksi on kommentoida, tykätä, jakaa ja vinkata kavereille tällainen blogiteksti sosiaalisen median ryhmissä ja kanavissasi. Ilman sinua ei olisi Mainio-blogia tai hoitoalan bloggaajaa, joka pitää sisukkaasti ääntä hyvän ja laadukkaan hoitotyön puolesta.

Lue myös: Lääkkeillä töihin

 

Seuraa ja kommentoi blogia. Tämä teksti myös tykkää, kun sitä jaetaan luettavaksi muille. Mainion Facebook-sivulle pääset tästä.

 

Mainio Jan Holmberg.
Kirjoittajana

Mainio – Jan Holmberg

Olen sairaanhoitaja, kouluttaja ja tietokirjailija. Bloggaan mainioista asioista, jotka eivät jätä kylmäksi.

Katso kaikki kirjoitukset