Alkoholista saatavat verotulot sen sijaan eivät tule kattamaan sosiaali-, terveys- ja turva-alan haittakuluja. Yksi tavoite lakiuudistuksella ilmeisesti on, että erityisesti nuoret ymmärtävät jälleen juoda enemmän, kun kaupasta tai huoltamolta voi valita limua tai limulta maistuvaa voimakkaampaa alkoholia. Siinä on ilmeisesti ratkaisu Suomen synkkiin talousnäkymiin.
Valinnan vapautta on helppo kannattaa, mutta kolikon kääntöpuolella on yksilön vastuu. Suomessa alkoholin kanssa sekoilu on totuttu kuittamaan ”sehän oli vaan kännissä” olankohautuksella. Mielenterveys- ja päihdehoitotyön asiantuntijana näen asian toisin. Limuviinojen alkoholiprosentin nostaminen on kuin heittäisi bensaa liekkeihin.
Minulta on kysytty, kuka tai ketkä lainmuutoksesta hyötyvät. En osaa vastata, koska en tiedä kenen mielestä suomalaiset juovat liian vähän ja liian laimeaa alkoholia. Silti, hallituksen lakiesitys tuodaan eduskuntaan mahdollisimman nopeasti.
Nyt on tavoitteena parsia kokoon laki, jotta se voi astua voimaan heti ensi vuodan alusta. Hallituksen esityksestä tosin puuttuu vielä nuoriin ja perheisiin kohdistuva haitta-arvio ja pitkäaikainen alkoholihaittoihin varautuminen seuraavan vuosikymmenen budjeteissa.
Minulle on myös sanottu, etten saa olla näin muutosvastarintainen. Noh, onhan se hienoa, jos nuoret, aikuiset ja ikääntyneet juovat alkoholiprosentiltaan voimakkaampia limuviinoja vähemmän. Mutta mitä järkeä limuviinoissa ja alkoholiprosentin korotuksessa silloin on?
Seuraa ja kommentoi blogia. Tämä teksti myös tykkää, kun sitä jaetaan luettavaksi muille.
Mainion Facebook-sivulle pääset tästä.