Mainio – Jan Holmberg

Lääkkeillä töihin

Kuvateksti
Kuva: Unsplash

Olen hämmentynyt. Taloustutkimuksen ja EHYTin tekemän kyselytutkimuksen mukaan 15 prosenttia työelämässä olevista käyttää reseptillä saatavia kipu- ja psyykenlääkkeitä. Syynä on pääasiassa työssä jaksaminen tai työtehon parantaminen. Näin on erityisesti 18–29-vuotiaiden kohdalla, joista viidesosa on turvautunut lääkitykseen. 

Suurin osa käytetyistä lääkkeistä on masennus-, ahdistus- ja unilääkkeitä. Samalla kyselyyn vastanneista lähes puolet kokee, että työ on muuttunut vaativammaksi viimeisen vuoden aikana. Miten kyselytutkimuksen tulosta tulisi tulkita?

Uutinen on hyvä, jos masennuksesta, ahdistuksesta ja unettomuudesta kärsivät ihmiset pärjäävät työelämässä. On tavallaan hyvä asia, että työtä tehdään tarkemmin, paremmin, nopeammin ja laadukkaammin ja se on vaativampaa kuin aiemmin. Sekin on hyvä asia, että työyhteisöt sietävät työkavereita erilaisine oireineen. Tai se, ettei mielenterveyden, kiputilojen ja unettomuuden hoitaminen ja lääkitseminen ole häpeä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Uutinen on taas huono, jos työ on niin kuormittavaa, että lääkkeiden käyttö on yhteydessä työstä selviytymiseen. On kurjaa ajatella, ettei osa ihmisistä kykene tekemään työviikkoa tarttumatta lääkepurkkiin. Muita enemmän näin kokevat tutkimuksen mukaan esimerkiksi asiantuntijat, johtavassa asemassa toimivat ja naiset.

Onko oikein, jos terveydenhuollosta haetaan entistä nopeammin apua, jotta voidaan tehdä enemmän töitä? Tai kipu- ja psyykenlääkkeitä määrätään helpommin kuin aiemmin? Silloin voi olla kyse esimerkiksi siitä, että ihmiset haluavat entistä enemmän lääkehoitoja, lääkärit määräävät enemmän lääkkeitä tai lääkkeet ovat tehokkaampia kuin aiemmin.

Voi olla myös niin, ettei vaihtoehtoisia hoitoja ole tarjolla, niitä ei tarjota riittävästi tai niille ei ole kysyntää. Tai sitten on yksinkertaisesti niin, että suomalaisilla työntekijöillä on tämän verran tarvetta kivun ja mielenterveyden reseptilääkehoidolle.

En oikein tiedä, mitä tästä tulisi ajatella. Mitä mieltä olet?

 

Seuraa ja kommentoi blogia. Tämä teksti myös tykkää, kun sitä jaetaan luettavaksi muille.

Mainion Facebook-sivulle pääset tästä.

Mainio Jan Holmberg.
Kirjoittajana

Mainio – Jan Holmberg

Olen sairaanhoitaja, kouluttaja ja tietokirjailija. Bloggaan mainioista asioista, jotka eivät jätä kylmäksi.

Katso kaikki kirjoitukset