Mainio – Jan Holmberg

Kuulet ihan selvästi

Kuvateksti
Kuva: Pexels

Kuulet äänen ihan selvästi. Käännyt katsomaan äänen suuntaan, muttet näe ketään. Sinua huvittaa ja ihmetyttää. Mistä ääni yhtäkkiä kuului ja kuka sinulle puhui, kysyt. Kukaan muu ei näytä kuulleen sitä. Punastut.

Kuulet äänen uudelleen ja yrität ottaa siitä tarkemmin selvän. Mielesi selittää tilanteen parhain päin. Et ole menossa sekaisin, vaan epäselvä ääni kuuluu töissä radiosta, tietokoneen tuulettimesta tai kahvihuoneesta. Koetat syventyä työhösi ja olla ajattelematta asiaa. Kotona kuulet samanlaisia ääniä. Nyt ne tulevat aivan selvästi televisiosta ja vessan ilmanvaihtokanavasta. Manaat huonoa tuuriasi, uudet seinänaapurisi ovat äänekästä väkeä.

Pikkuhiljaa äänet alkavat muodostaa sanoja ja lauseita. Ne liittyvät ympäröiviin asioihin ja tapahtumiin. Sitten ääni kommentoi ensimmäisen kerran sinua. Sävy voi olla ilkeä ja ikävä tai avulias ja viekoitteleva. Mietit, miten joku voi tietää niin tarkasti henkilökohtaiset asiasi.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Päivät muuttuvat viikoiksi ja kokeilet ääniin kaikkea. Keskustelet, kyselet ja väittelet. Pyydät ja uhkailet, jotta ne poistuisivat. Välillä huudat ja raivoat, jotta äänet vaikenisivat edes hetkeksi. Mietit, kuka on kaiken takana ja miksi äänet ovat juuri sinun kimpussasi. Teet ovelia suunnitelmia äänien ohjaamina.

Yhtäkkiä on aivan hiljaista. Huokaiset helpotuksesta. Äänet ovat kadonneet - kunnes ne palaavat entistä ovelampina ja voimakkaampina takaisin. Mielestäsi on tullut kuin rautatieasema. Ajattelet sekoavasi.

Silloin sinun on tärkeä kuulla, että olet yhtä arvokas ihminen kuin ääniä kuulemattomat ihmiset. Tarvitset ympärillesi luottoihmisiä, joilta kehtaat kysyä, mitkä kuulemistasi äänistä he kuulevat ja mitkä eivät. Sinun on myös hyvä tutustua Sisäinen ääni -oppaaseen tai osallistua ääniä kuulevien vertaisryhmään. Niistä saat vinkkejä äänten kanssa pärjäämiseen ja niiden hallintaan.

Apua saat myös lähimmältä psykiatrian poliklinikalta, Suomen Moniääniset ry:stä ja verkosta. Opit ymmärtämään, että äänillä voi olla omiin elämänkokemuksiin ja -vaiheisiisi liittyvä merkitys. Sitä on hyvä tarkastella tarkemmin vertaisen ja ammattilaisen kanssa.

Tärkeintä on ymmärtää, ettet ole kokemuksesi kanssa yksin. Yli kymmenen prosenttia ihmisistä kokee tai on kokenut samankaltaisen asian. Kokemuksesta tiedetään, että sisäisten äänien kanssa voi oppia elämään, ne voivat poistua osittain, ajoittain tai kokonaan.

 

Maailman äänien kuulemisen päivää vietetään vuosittain 14. syyskuuta.

 

Seuraa ja kommentoi blogia. Tämä teksti myös tykkää, kun sitä jaetaan luettavaksi muille.

Mainion Facebook-sivulle pääset tästä.

Mainio Jan Holmberg.
Kirjoittajana

Mainio – Jan Holmberg

Olen sairaanhoitaja, kouluttaja ja tietokirjailija. Bloggaan mainioista asioista, jotka eivät jätä kylmäksi.

Katso kaikki kirjoitukset