Osa päättäjistä ja työnantajista ajattelee, ettei kutsumuksesta työtään tekevälle kuulu maksaa kunnon palkkaa. Se on ajatteluvirhe. Voimakas kutsumus ja hyvä palkka eivät ole toisiaan poissulkevia tekijöitä. Erityisesti näin on hoitotyössä, jossa hoitajan ja hoidettavan välille syntyy kansantalouden ja -terveyden kannalta ratkaisevan tärkeä vuorovaikutussuhde.
Luulisi, että juuri kutsumuksellisesta työotteesta kannattaisi palkita työntekijää maksamalla enemmän. Kutsumus kun tarkoittaa, että ihminen kokee palavaa halua suorittaa merkitykselliseksi kokemaansa tehtävää. Hän tekee työtään eettisesti koko sydämellään, menestyy työssään, on sisäisesti motivoitunut, sitoutunut ja valmis joustamaan. Lisäksi hän ajattelee ammattinsa olevan erityisen arvokas, tärkeä ja itselleen maailman paras ammatti.
Työnantaja ei voi rehellisesti väittää, että kutsumuksesta työtään tekevä on saman arvoinen sen kanssa, joka lampsii töihin tekemään minimisuorituksen päästäkseen ajoissa kotiin. On mainio ajatus, että samasta työstä on maksettava sama palkka. Tässä tapauksessa toinen työntekijä tekee samalla tuntimäärällä sisällöllisesti toista selvästi enemmän. Molempien saadessa samaa palkkaa tasa-arvo tarkoittaa palkkauksessa silloin oikeudenmukaisuuden sijasta tasapäistämistä.