Ongelma työpaikan henkisten johtajien seuraamisessa on, etteivät he tiukan paikan tullen edes laillisesti vastaa työohjeiden antamisesta tai virheellisen työsuorituksen selvittämisestä. He voivat - tai heidän tulee - silloin vetäytyä sivuun sen tieltä, joka oikeasti työpaikalla määrää. Esimiehen vastuulla kun on raastupaan mentäessä usein sekin, että hänen työntekijänsä on tehnyt muiden neuvoilla työnsä väärin.
Kovassa ryhmäpaineessa, esimiesten vaihtuessa tiuhaan tai luottamuspulaa kärsivän pomon alaisena on silti suuri houkutus uida henkisen johtajan vanaveteen. Työntekeminen muodostuu silloin sekavaksi, koska työpaikalle kylvetään työn tavoitteista ja niiden saavuttamisesta näkemyseroja. Lopulta osa kulkee valitsemiensa johtajien perässä ja osa hiihtelee omia latujaan.
Työpaikka repeää epäselvän johtajuuden edessä helposti kahteen leiriin tai pieniin kuppikuntiin. Se vaikuttaa negatiivisesti työskentelytapoihin, kollegiaalisuuteen ja vuorovaikutukseen. Työilmapiirissä haisee konfliktin katku ja se kantautuu aina asiakkaiden neniin saakka. Samalla monen työntekijän mielessä tykyttää kysymys, että kuka tällä työpaikalla oikein määrää.
Oikeaoppisesti tilanne ratkeaa niin, että tunteista ja mielipiteistä huolimatta jokainen työntekijä alkaa ottaa ohjeensa vastaan vain tehtävään nimetyltä esimieheltä. Johtamisen konflikti ratkaistaan niin rautaisella otteella, että työilmapiiri alkaa elpyä ja työntekijät saavat keskittyä riittävillä ja yhdenmukaisilla ohjeistuksilla ydintehtäviinsä. Mahdolliset johtamisen tai työntekijöiden väärinkäytökset raportoidaan eteenpäin. Siis silläkin uhalla, etteivät ratkaisut miellytä kaikkia.
Määräysvallan palauttamisen kulmakivi on sujuva vuorovaikutus ja esimiehen entistä näkyvämpi läsnäolo työntekijöiden arjessa. Työntekijöiden taas tulee kantaa esimiestään ja ymmärtää, miten tuulinen ja yksinäinen pomon paikka työyhteisössä usein on. Moni esimerkiksi kokee, ettei saa esimieheltään riittävästi kiitosta. Mutta kuinka moni työntekijä kiittelee esimiehestään erityisesti tämän selän takana?
Työpaikan puhdas ilmapiiri ja hyvä työkulttuuri on monen pienen tekijän summa. Niistä ei lopulta määrää yksittäinen esimies, työntekijä tai kuppikunta. Niistä ovat vastuussa jokainen, joka työpaikan ovesta sisään astuu, siitä poistuu ja vapaa-aikanaan työpaikastaan muille puhuu. Töihin kannattaa siis lähteä asenteella, jolla lunastaa oman työpaikkansa joka päivä takaisin.
Lue myös: Terveiset hoitotyön johtajalle.
Seuraa ja kommentoi blogia. Tämä teksti myös tykkää, kun sitä jaetaan luettavaksi muille. Mainion Facebook-sivulle pääset tästä.