Mainio – Jan Holmberg

Koronavirus ja hoitajien tuleva työsavotta

Kuvateksti
Kuva: Unsplash

Olemme tilanteessa, josta olen vuosia puhunut. Yksi pöpö, ja terveydenhuollon on kyettävä toimimaan heti. Nyt työpaikkoja, kouluja, liikkeitä ja tapahtumia aletaan pikkuhiljaa sulkea ja ihmiset siirtyvät etäyhteyksien päähän. Samaan aikaan hoitajat siirtyvät työpaikallaan etulinjaan.

Nyt testataan, miten hoitohenkilökunta pärjää jo osittain valmiiksi tiukalle vedetyssä sosiaali- ja terveydenhuollossa. Koronaviruksen leviämistä voidaan hidastaa, muttei pysäyttää. Silloin huudetaan hoitajia ja muuta sote-alan henkilökuntaa apuun. Hoitajilla voi olla edessään kuukausia kestävä työsavotta, kunnes tilanne taas rauhoittuu.

Sosiaali- ja terveyspalveluissa tunnelma on rauhallinen, odottava ja ensimmäisten koronaviruspotilaiden hoito on alkanut. Suomen sairaaloissa on hyvä valmius tutkia ja hoitaa koronavirusinfektioita. Saamme jatkuvasti päivittyvää tietoa hoitotyön päätöksenteon tueksi. Lisäksi hoitajat ovat tottuneet työssään nopeasti muuttuviin olosuhteisiin.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Onneksi suurin osa Suomessa todetuista koronavirustapauksista on ollut lieviä. Silti suomalaisilta ja Suomessa olijoilta vaaditaan erityistä harkintakykyä. Väestön, hoitajien ja viranomaisten on kaikkialla, erityisesti sosiaalisessa mediassa, katkottava huhuilta ja pötypuheilta siivet. Meidän on keskusteltava muuttuvasta epidemiatilanteesta asiallisesti, kuten vaikkapa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ansiokkaasti tekee

Hoitajat eivät tule pärjäämään käsillä olevassa tilanteessa yksin. He tarvitsevat jokaista suomalaista tuekseen. Tässä vaiheessa oikeaoppinen käsienpesu ja yskimissäännöt ovat varmasti jo arkipäiväistyneet. On hyvä pitää huolta, että ohjeet löytyvät kaikkialta näkyvästä paikasta. Tärkeä sääntö on myös soittaa terveyspalveluihin, jos epäilee koronavirustartuntaa. Ei lähteä terveydenhuollon toimipisteeseen tai ylipäätään poistua kotoa. Puhelimessa on tarkasti kuunneltava saamansa ohjeet.

Hoitohenkilökunta joutuu 14 päiväksi kotikaranteeniin, jos hoitavat tietämättään koronavirustartunnan saanutta. Meillä ei ole varaa menettää etulinjasta yhtään sote-alan ammattilaista, joiden pitäisi olla auttamassa potilaita. Jokaisen on tärkeä ymmärtää, että mitä vähemmän sote-alan koulutetut ammattilaiset sairastuvat itse infektioon, sitä parempi kapasiteetti meillä on auttaa muita.

Haluan jo etukäteen sanoa, kuinka ylpeä olen rohkeista ja kylmähermoisista hoitajista, esimiehistä ja yhteen hiileen puhaltamisesta muiden työntekijöiden kanssa. Niistä, joilla on edessään paljon tehtävää, koska on odotettavissa poikkeuksellisen suuria määriä potilaita. Haluan myös kiittää siitä yhteistyöstä ja ymmärryksestä, jota potilaat ja läheiset ovat osoittaneet hoitohenkilökunnan työtä kohtaan. Yhdessä olemme enemmän.

Tarvitsemme päättäjiltä viisaita päätöksiä tilanteessa, joka muuttuu nopeasti. Luotan teidän päätöksentekokykyynne. Toivon, että kuuntelette päivittäin meitä alan ammattilaisia herkällä korvalla. Yhdessä voimme tehdä parhaamme ja voitavamme maamme eteen. Ja palata aikanaan takaisin normaaliin päiväjärjestykseen.

Lue myös: Hoitotyötä ei voi tehdä ilman luottamusta.

 

Seuraa ja kommentoi blogia. Tämä teksti myös tykkää, kun sitä jaetaan luettavaksi muille. Mainion Facebook-sivulle pääset tästä.

 

Mainio Jan Holmberg.
Kirjoittajana

Mainio – Jan Holmberg

Olen sairaanhoitaja, kouluttaja ja tietokirjailija. Bloggaan mainioista asioista, jotka eivät jätä kylmäksi.

Katso kaikki kirjoitukset