Mainio – Jan Holmberg

Hyvä paha valta hoitotyössä

Kuvateksti
Kuva: Pixabay

Vallankäytöstä puhuminen on monelle hoitajalle vaikea aihe. Usein hoitotyössä puhutaan mieluummin vuorovaikutuksesta, auttamisesta tai valtaistumisesta. Väitän kuitenkin, että hoitaja käyttää työssään päivittäin rutkasti valtaa. Työpaikalla valta-asetelmat määräävät vaikkapa sen, kuka saa suunvuoron, kuka hiljennetään ja kellä on viimeinen sana.

Moni ajatelee virheellisesti, että lääkäri päättää kaikista hoidettavan henkilön asioista. Hoitajalla on kuitenkin mahdollisuus vaikuttaa lääkärin päätökseen muun muassa havainnoillaan ja raporteillaan potilaan tilasta. Hoitaja tekee työssään myös paljon itsenäisiä päätöksiä ja raportoi hoitotyöhön liittyviä määräyksiä kollegoilleen. Siksi valtaa käyttävän motiivi olisi aina hyvä perustella tai selvittää.

Hoitotyössä valta viihtyy parhaiten sen hoitajan kädessä, joka ei sitä varta vasten tavoittele. Vallanhimo voi aiheuttaa suurta vahinkoa lyhyessä ajassa, kuten välinpitämättömyyttä, epäasiallista kohtelua ja syrjintää. Väärinkäsityksiäkin sattuu. Esimerkiksi hoitotilanteen haltuun ottamisen ja vallankäytön ero voi olla hiuksenhieno. Kumpaa on vaikkapa potilaan painostaminen suihkuun tai ottamaan tarpeelliset lääkkeensä?

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Väärä vallankäyttö on sitä, että taivuttelee hoidettavan tekemään jotain ilman tämän tahtoa, pelottelee, alistaa tai nöyryyttää häntä. Tilanteen haltuun ottaminen taas tarkoittaa, että auttaa jotakuta onnistumaan siinä, mitä tehdään yhdessä tuumin. Empatia on siinä työssä hoitajalle tärkeä mittari.

Valtakolikon kääntöpuolelta paljastuu vastuu. Siis vallan käyttäminen reilulla tavalla ja vastuun kantaminen vallankäytön seurauksista. Ilman vastuuta valta muuttuu mielivallaksi. Vallanhimoksi, joka turmelee hoitajan mielen, yleisesti hyvänä pidettävät arvot ja ammatillisen etiikan. Sellainen hoitaja tukahduttaa hoidettavan ja talloo hänet alleen. Silkka väkivalta taas kertoo jo sanana kaiken oleellisen. Kyse on väkisin käytetystä, lupaa kysymästä anastetusta vallasta tai koskemattomuudesta, mikä on tuomittava teko.

Vallankäytölle sokeutuu työpaikalla valitettavan helposti. Hoitajan oma vallankäyttö nähdään pääosin positiivisena asiana. Sen sijaan esimiehen tai kollegan vallankäyttö saa työpaikalla pian negatiivisen sävyn. Ero johtuu siitä, että vallankäytön kohteena oleminen on helpompi ymmärtää. Sen sijaan vallankäyttäjältä unohtuu yllättävän helposti vastuu käytöksestään.

Raukkamaisin hoitaja on vastentahtoinen pahan vallan käyttäjä. Hän, joka tietää tekevänsä väärin, mutta pelkää esimerkiksi toimeentulonsa puolesta ja vaikenee hoidettavansa kaltoinkohtelusta. Pahan vallan pauloista voi olla vaikea pyristellä irti, kun kyseessä on oman perheen toimeentulo, hoitajan manipulatiivinen painostaminen tai epäkohdista ilmoittavaa uhkaavat potkut.

Toisaalta, valta on myös keino kehittää hoitotyötä ja muokata työpaikan käytäntöjä yhteiseksi hyväksi. Rakentava valta kannustaa hoitajia käyttämään vaikutusvaltaansa hyvään ja luo heille mahdollisuuksia. Sen tunnusmerkkejä ovat luottamus, reilu peli ja jokaisen mahdollisuus vaikuttaa yhteisiin asioihin.

Rakentavaksi vallankäyttäjäksi kasvetaan ja opitaan. Parhaimmillaan se on osa vaikutusvaltaa, jota ei voida parhaalla tahdollakaan kutsua vallaksi etujen vastaisuuden näkökulmasta. Rakentava vallankäyttäjä onkin usein vuorovaikutuksen ja keskeytysten mestari. Kannattaa siis miettiä, rohkaiseeko työpaikalla arvostavasti vai sanooko suorat sanat, käskeekö ikävästi vai pyytääkö kohteliaasti.

Loppukädessä todellinen valta otetaan, eikä se aina kumarra titteleitä. Näissä vaihtokaupoissa tarvitaan läpinäkyvyyttä, josta vallan vahtikoirat saavat pitävän otteen. Heillä tulee olla mahdollisuus tuoda esiin valtarakenteiden vääristymiä ja arvostella vallan käyttöä mahdollisimman vapaasti ilman sensuuria. Tällaisena toimi esimerkiksi vapaa media vanhustenhuollon mätäpaiseen vuodettua koko kansan tietoisuuteen.

Millainen vallankäyttäjä sinä olet työssäsi?

Lue myös: Tehtävään haetaan lähihoitajaa ja piikaa.

 

Seuraa ja kommentoi blogia. Tämä teksti myös tykkää, kun sitä jaetaan luettavaksi muille. Mainion Facebook-sivulle pääset tästä.

 

Mainio Jan Holmberg.
Kirjoittajana

Mainio – Jan Holmberg

Olen sairaanhoitaja, kouluttaja ja tietokirjailija. Bloggaan mainioista asioista, jotka eivät jätä kylmäksi.

Katso kaikki kirjoitukset