Mainio – Jan Holmberg

Huumori auttaa jaksamaan hoitotyössä

Kuvateksti
Kuva: Unsplash

Astun sisään osaston ovesta. Miespotilas on vastapäisen kanslian ovella. Hän yrittää kertoa naurunsa seasta laittaneensa yöllä unisena WC:ssä rektaalivoidetta takapuoleensa. Hyvä että osasit laittaa voidetta itse, vastaa hoitaja. Mutta levitin sinne vahingossa vessan lavuaarin reunalta nappaamaani hammastahnaa, vastaa mies tikahtumaisillaan nauruun. Kuuloetäisyydellä olevat hoitajat eivät kykene hillitsemään itseään ja räjähtävät potilaan mukana nauramaan.

Huumori on tärkeä osa hoitotyötä, mutta samalla taitolaji. Tilannekomiikka sopii moneen kiperäänkin hoitotilanteeseen. Mutta. Hoitotyössä hauska asia täytyy osata jakaa yhdessä. On tultava selväksi, että nauretaan koomiselle tilanteelle, ei ihmiselle tai hänen sairaudelleen. Asiassa auttaa, että on hyvä tunnistamaan hyvän ja huonon huumorin rajan.

Sairaanhoitajan työssä on osattava nauraa myös itselleen. Taitoa tarvittiin potilaan seurattua minua kerran osaston toimenpidehuoneeseen. Hän sanoi hiljaisella äänellä tarvitsevansa uusia siteitä. Kysyin kiireessä, minkälaisia siteitä hän tarkoittaa, ja laitanko minä ne hänelle. Vanhemman rouvan kasvot lehahtivat tulipunaisiksi ja hän kuiskasi haluavansa terveyssiteen. Vastasin, ettei millään osastolla ole mitään erityisiä terveys-siteitä. Meillä on kaapissa vain ideaalisidettä, liimasidettä, kompressiosidettä, itsekiinnittyvää tukisidettä tai sitten käytämme ihan vaan tavallista sideharsoa, luettelin. Samalla mielessäni välähti, mitä nainen oli tarkoittanut. Seurasi naurun sekaista pahoittelua väärinymmärryksestä, ehkä hieman kasvojen punoitustakin. Tilanne huvitti onneksi rouvaakin, eikä hän pahastunut kömmähdyksestä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Sen sijaan huonon huumorin potilas tulkitsee helposti loukkaavaksi. Se on sopimatonta, panettelevaa tai kylmän sarkastisia huomautuksia, joita voidaan käyttää myös vallan välineinä. Piiloaggressiivisuuskin taipuu muka hauskaksi, mutta ikävältä tuntuvaksi imarteluksi ja tiukan hymyn taakse kätketyksi epäammatillisuudeksi. Jatkuvat sisäpiirivitsit eristävät helposti yhtä lailla uuden potilaan kuin työntekijän, ja yhteen hiileen puhaltaminen ja yhdessä tekeminen ovat pian hävinneet. Jokaiseen näistä on helppo sortua.

Hyväntahtoiseksi tulkittu huumori taas auttaa jaksamaan. Se lisää työviihtyvyyttä ja myönteistä ilmapiiriä hoitajien ja potilaiden kesken. Keveällä huumorilla voidaan lähentää työkaveruutta, purkaa turhia hierarkioita, auttaa potilasta toipumaan ja lievittää läheisten kokemaa hätää.

Usein parasta huumoria on spontaani juttu, joka alkaa väkisinkin naurattamaan. Mustan huumorinkin juttuja muistellaan hymy huulilla vielä pitkän ajan kuluttua tapahtuneesta. Sellaiset ovat alussa mainitun nauruun tikahtuvan miespotilaan sanat. Hän kehui saaneensa itse sähläämällä koko päiväksi mintun raikkaan takapuolen.

 

Seuraa ja kommentoi blogia. Tämä teksti myös tykkää, kun sitä jaetaan luettavaksi muille. Mainion Facebook-sivulle pääset tästä.

 

Mainio Jan Holmberg.
Kirjoittajana

Mainio – Jan Holmberg

Olen sairaanhoitaja, kouluttaja ja tietokirjailija. Bloggaan mainioista asioista, jotka eivät jätä kylmäksi.

Katso kaikki kirjoitukset