Haavoittuvaan asemaan joutuvan tarve luottamukseen kasvaa rutkasti. Hän voi tarvita hoitajalta monenlaista apua, vaikkapa perustarpeista huolehtimisesta läsnäoloon ja lääkkeiden oikeaoppiseen ottamiseen. Kun elämä ei kanna, kukapa ei haluaisi tuntea olevansa varmoissa käsissä?
Autettavan luottamuksen kokemukseen liittyvät toivo ja hyvyys sekä epävarmuus ja pelot. Hänelle on tärkeää tuntea, että hoitaja toimii ammatillisesti oikein ja hänen parhaakseen. Hoitaja, autettava ja autettavan läheiset ansaitsevat keskinäisen luottamuksen vain olemalla sen arvoisia. Autettavan haavoittuvuus kun mahdollistaisi monenlaisen hyväksikäytön tai väärän vallan käytön.
Luottamus on hoitotyössä ketju, joka palaa potilaan hyvään ja empaattiseen hoitoon, jos luottamusketju on kunnossa. Se vaatii hoitajalta mahdollisuutta luottaa itseensä, kollegoihinsa ja työtiimiinsä. Luottamus syntyy hoitotiimissä muun muassa ammatillisesta koulutuksesta, osaamisesta, eettisyydestä, muiden kunnioittamisesta ja neuvottelutaidoista. Siitä, että jokainen on valmis tekemään työssään voitavansa hoidettavan eteen. Aseman väärinkäyttö kun mahdollistaisi tiimityössä monenlaisen hyväksikäytön tai väärän vallan käytön.