Mainio – Jan Holmberg

Hoitotyötä ei voi tehdä ilman luottamusta

Kuvateksti
Kuva: Unsplash

Haavoittuvaan asemaan joutuvan tarve luottamukseen kasvaa rutkasti. Hän voi tarvita hoitajalta monenlaista apua, vaikkapa perustarpeista huolehtimisesta läsnäoloon ja lääkkeiden oikeaoppiseen ottamiseen. Kun elämä ei kanna, kukapa ei haluaisi tuntea olevansa varmoissa käsissä?

Autettavan luottamuksen kokemukseen liittyvät toivo ja hyvyys sekä epävarmuus ja pelot. Hänelle on tärkeää tuntea, että hoitaja toimii ammatillisesti oikein ja hänen parhaakseen. Hoitaja, autettava ja autettavan läheiset ansaitsevat keskinäisen luottamuksen vain olemalla sen arvoisia. Autettavan haavoittuvuus kun mahdollistaisi monenlaisen hyväksikäytön tai väärän vallan käytön.

Luottamus on hoitotyössä ketju, joka palaa potilaan hyvään ja empaattiseen hoitoon, jos luottamusketju on kunnossa. Se vaatii hoitajalta mahdollisuutta luottaa itseensä, kollegoihinsa ja työtiimiinsä. Luottamus syntyy hoitotiimissä muun muassa ammatillisesta koulutuksesta, osaamisesta, eettisyydestä, muiden kunnioittamisesta ja neuvottelutaidoista. Siitä, että jokainen on valmis tekemään työssään voitavansa hoidettavan eteen. Aseman väärinkäyttö kun mahdollistaisi tiimityössä monenlaisen hyväksikäytön tai väärän vallan käytön.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Hyvä hoito vaatii myös luottamusta siihen, että hoitajan työnantaja on reilu. Sitä, että työpaikalla noudatetaan reilusti sovittuja pelisääntöjä, pidetään huolta hoitajan työhyvinvoinnista ja työkaluista. Tällöin työnantaja voi luottaa tekemäänsä psykologiseen työsopimukseen ja hoitajan kykyyn tehdä työnsä mahdollisimman hyvin. Hoitajan kohtelu kun mahdollistaisi työpaikalla monenlaisen hyväksikäytön tai väärän vallan käytön.

Työnantajan tulee voida puolestaan luottaa päätöksentekijöihin. Siihen, että sote-uudistukset etenevät aikataulussa, rahoituspohja riittää palveluiden järjestämiseen ja hallinnolliset päätökset tukevat autettavan hyvää hoitoa. Hallituksessa ja eduskunnassakin tarvitaan hoitajan ominaisuuksia, kykyä asettua pienimmän ja syrjäytyneimmän puolelle. Päättävän aseman väärinkäyttö kun mahdollistaisi palvelujärjestelmässä monenlaisen hyväksikäytön tai väärän vallan käytön.

Jokaisen ihmisen on koettava kuuluvansa yhteiskuntaan ja olevansa sen hyödyllinen jäsen. Tiukan paikan tullen meidän on voitava luottaa siihen, että yhteinen järjestelmä toimii tehden parhaansa, jotta avuntarvitsija voi myöhemmin vuorostaan auttaa muita. Siksi on tärkeää, että esimerkiksi sosiaali- ja terveyspalveluita pyörittävät hyvin koulutetut ja kaikkein köyhimmänkin puolella olevat päättäjät ja ammattilaiset. Se johtaa yhteiskunnallisen luottamuksen ja hyvinvoinnin lisääntymiseen. Pienenkin ihmisen toiminta kun mahdollistaisi yhteiskunnassa monenlaisen hyväksikäytön tai väärän vallan käytön.

Avun hakemisen ja saamisen vaikeudet johtavat luottamuksen vähenemiseen suhteessa päättäjiin, palvelujärjestelmään, avun saantiin ja lopulta hoitajiin. Luottamus sen sijaan rakentuu hyvyyteen ja vuorovaikutukseen, johon tarvitaan meistä jokaista. Hoitajina teemme töitä vuoden jokaisena päivänä uskoen siihen, että tässä maassa riittää vielä luottamusta toisiin ihmisiin. Hoitotyötä kun ei voi tehdä ilman luottamusta.

Lue myös: Aina samat vai jatkuvasti vaihtuvat hoitajat?

 

Seuraa ja kommentoi blogia. Tämä teksti myös tykkää, kun sitä jaetaan luettavaksi muille. Mainion Facebook-sivulle pääset tästä.

 

Mainio Jan Holmberg.
Kirjoittajana

Mainio – Jan Holmberg

Olen sairaanhoitaja, kouluttaja ja tietokirjailija. Bloggaan mainioista asioista, jotka eivät jätä kylmäksi.

Katso kaikki kirjoitukset