Sairaanhoitajan työssä on oltava monella tapaa rohkea. Rohkeus syntyy siitä, että tietää mistä puhuu eli teoriatiedon ja kokemuksen harmoniasta. Siitä, ettei pelkää epäonnistumisia, vaan tietää mokaavansa jossain vaiheessa paremmin kuin kukaan muu. Rohkeutta on silloin nousta ylös, myöntää virheensä reilusti ja tehdä sen mitä potilaan hyväksi voi virheellisenä sairaanhoitajana tehdä.
Hoitotyössä on oltava riittävän herkkä ja yhtä aikaa luja osoittaakseen rohkeutensa läsnäolijoille. On vastustettava vääryyttä ja väärää hoidollista tietoa, vaikka sen jälkeen ei olisi enää työyhteisön, potilaan tai hänen läheistensä suosiossa. On osattava rohkeasti kysyä, tulkita ja ymmärtää silloinkin kun kukaan ei tunnu ymmärtävän ihmisen hoidosta enää mitään.
Sairaanhoitaja ei tosin saa olla työssään tyhmänrohkea. On tiedostettava tekemänsä päätösten riskit ja kuunneltava juuri oikeassa kohdassa ja oikealla tavalla työkaveria, potilasta ja hänen läheisiään. Aina sairaanhoitajalla ei tosin ole varaa odottaa työssään sopivaa tilaisuutta. On toimittava ennen kuin on liian myöhäistä. Usein hoitotyö on tehtävä vajavaisin tiedoin potilaan terveyden kokonaistilanteesta tai kaikista oireista.