Koronakriisi on tuonut esiin hoitotyön johtajien työn arvostuksen ja sen puutteen. Moni tuttu ja turvallinen työrutiini on mennyt hoitotyössä ja sen johtamisessa uusiksi. Poikkeusoloissa lähijohtajalta vaaditaan kysymyksiin vastauksia, joita hänellä ei heti ole.
Jokainen voi vain kuvitella, miten lujilla hoitotyön lähijohtaja on. Poikkeusolojen hoitotyö on vaatinut, ja vaatii vielä pitkään, poikkeuksellisia järjestelyjä. Se tarkoittaa pitkää hoidettavien asioiden listaa pomon työpöydällä. Muuttuvia ohjeistuksia, poikkeustilojen rakentamista, henkilöstön perehdyttämistä, lomajärjestelyjä, työvälinehankintoja ja loputonta byrokratiorumbaa.
Järkyttävintä on varmasti niillä lähijohtajilla, jotka eivät ole saaneet riittävästi suojavälineitä hoitohenkilökunnan käyttöön. Ja niillä, joilta on lähtenyt yhtäkkiä kerralla kymmenittäin henkilökuntaa koronakaranteeniin, kun osaavista hoitajista on muutenkin ollut pula. Huoli on ollut syvää hoivakodeissakin, joissa vanhuksia on kuollut koronaviruspandemian seurauksena enemmän kuin muissa yksiköissä.