Mainio – Jan Holmberg

Hoitotyö muuttaa ihmistä

Ensimmäiseksi tulee mieleen, ettei hoitotyö muuta ihmistä mitenkään. Ihminen on samanlainen riippumatta siitä, mitä työtä hän tekee. Ei kai hoitotyö muokkaa ihmistä, vaan vapaa-aika, läheiset ihmiset ja omat elämänvalinnat. Väärin.

Hoitotyöstä ja hoitotieteestä saatu tieto lisää ymmärrystä, mutta myös tuskaa. Terveys, sairaudet, toipuminen ja kärsimys saavat aivan uusia ulottuvuuksia, kun alat ymmärtää niiden takana olevia merkityksiä ja syy-seuraussuhteita. Tiedät, mitä nykytiedon valossa voidaan hoitotyöllä saavuttaa ja mitä ei. Hoitajana sinussa korostuu toiveikkuus ja luja tahto yrittää parhaasi, koska sen kääntöpuolella vaanii kyynisyys hoidettavia ja hoitotyötä kohtaan.

Tietenkin haluat auttaa kaikkia potilaitasi voimaan paremmin. Opit pian huomaamaan, ettei kaikkia ihmisiä voi pelastaa, vaikka tekisit hoitajana mitä. Osa ihmisten sairauksista ja ongelmavyyhdeistä johtaa ennenaikaiseen kuolemaan, kuten voi käydä esimerkiksi päihteitä liikaa käyttävien ihmisten kohdalla. Tämän ymmärtäminen muokkaa sinusta lujasti lempeän kaikkia kohtaamiasi ihmisiä kohtaan.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Edellä mainitusta syystä hoitotyö tuo mukanaan elämääsi uudenlaisen todellisuuden. Alat nauttia jokaisesta vapaahetkestäsi. Kukaan meistä kun ei voi tietää, miten kauan hyvät hetket elämässä kestävät. Ymmärrät, ettei raskas hoitotyö vaadi raskaita huveja, vaan riittävän palautumisajan ja paljon pieniä arkisia hellimisen hetkiä. Siksi arkeen lahjaksi saatu ja annettu aika on lopulta tavaraa tärkeämpää.

Harva työ antaa myöskään mahdollisuutta yhtä henkilökohtaiseen työsuhteeseen asiakkaan kanssa. Siksi hoitotyöstä ei tulisikaan puhua vain asiakaspalveluna, vaan kyse on aina merkityksellisestä hoitavasta vuorovaikutussuhteesta. Siksi työ vaati sinua astumaan yhä uudelleen mukavuusalueidesi ulkopuolelle. Mitä lähemmäs menet hoidettavaa, sitä paremmin sinun on opeteltava tuntemaan itsesi, suojautumismekanismisi ja omat henkilökohtaiset ja ammatilliset rajasi.

Hoitotyön tekeminen opettaa sinulle pakostakin lisää rohkeutta. Hoitajan on kyettävä seisomaan potilaansa rinnalla tuli eteen mitä tahansa. On osattava heti toimia vaikkapa potilaan menettäessä yhtäkkiä tajuntansa. Potilaalla ja hänen läheisillään on oltava ammattilaisen käsissä erityisen turvallinen olo, joka hoitajan on osattava luoda. Se vaatii muovautumista kohti rauhallista toimintaa ja ajattelua yhtä aikaa räjähtävää nopeutta vaativissa tilanteissa.

Työ opettaa nopeasti organisoimaan, priorisoimaan ja pitämään mielessä kymmeniä asioita yhtä aikaa. On myös tehtävä paljon näkymätöntä työtä kellon raksuttaessa jatkuvasti takaraivossa. Monella on jo vastaava taito, mutta hoitotyössä panokset kovenevat. Käytät valtaa potilaisiin tehdessäsi ratkaisuja, joiden on oltava eettisesti ja moraalisesti kestäviä, usein hyvin pienillä resursseilla. Väärillä valinnoilla on helposti kohtalokkaat seuraukset, kuten lääkeannosteluun liittyvillä virheillä. Se nostaa paineensietokykyä, mutta aiheuttaa myös stressiä, jota on opittava kestämään.

Hoitajana oppii myös tuntemaan kiitoksen syvällistäkin syvällisemmän merkityksen. Vaikeasta tilanteesta tai sairaudesta selvinneen kiitokset hyvästä hoidosta ovat sieluun saakka koskettavia ja herkkiä hetkiä. Silloin kokee syvää kiitollisuutta myös hoidettavansa puolesta. Ilman työskentelyä hoitajana sellaista olotilaa ei opi koskaan täysin tuntemaan.

Lue myös: Hoitajan käsistä näkee elämän.

 

Seuraa ja kommentoi blogia. Tämä teksti myös tykkää, kun sitä jaetaan luettavaksi muille. Mainion Facebook-sivulle pääset tästä.

 

Mainio Jan Holmberg.
Kirjoittajana

Mainio – Jan Holmberg

Olen sairaanhoitaja, kouluttaja ja tietokirjailija. Bloggaan mainioista asioista, jotka eivät jätä kylmäksi.

Katso kaikki kirjoitukset