Mainio – Jan Holmberg

Hoitoalan haluttu työpaikka on kuin magneetti

Kuvateksti
Kuva: Unsplash

Hoivaskandaali on paisunut ison mittakaavan kansalliseksi kriisiksi. Yksityiset suuryritykset ovat – aiheuttamastaan syystä – pettyneiden ja vihaisten asiakkaiden silmätikkuna. Samalla lähes koko sosiaali- ja terveysala on ajautunut ison luokan imago-ongelmaan. Pula osaavista hoitajista kun ei parane hokemalla, että on meillä jossain niitä hyviäkin hoitoalan työpaikkoja.

Ei pitäisi tulla yllätyksenä, että minkä tahansa käsityötä ja henkilökohtaista asiakaspalvelua tarjoavan työnantajan palvelun laadun tuottaa viime kädessä henkilöstö. Siksi hyvinvoivaan ja riittävään henkilökuntaan tulee satsata rahaa. Näin ei monessa sosiaali- ja terveysalan työpaikassa ainakaan hoitajien osalta ole. Silloin on turha ihmetellä rekrytointivaikeuksia ja perustella sillä huonosti johdettua ja ruokotonta hoitoa.

Halutussa työpaikassa hoitajan työnkuva on niin selvä, että siihen kuuluvat asiat ovat läpinäkyviä. Kriteerit ja palkan lisät perustuvat hoitajan koulutukseen, ammattiosaamiseen, erityisosaamiseen ja potilaiden hoitoisuusluokitukseen. Kuulostaako heprealta? Sitä se onkin, jos tuijotetaan vain mitä alimitoitetusta budjetista jää viivan alle. Silloin hoitajat ovat vain pakollinen kuluerä, eivät työpaikkansa suurimpana ammattiryhmänä sen paras käyntikortti.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Nyt tarvitaan verkkosivu, jossa hoitajat voivat vertailla ja kilpailuttaa työpaikkoja. Hoitotyöntekijöiden Tripadvisorista löytyisivät palkka, lisät, koulutusmahdollisuudet ja luontaisedut. Tietokannasta voisi lukea työpaikan todellisen laatukuvauksen, työnantajalupauksen ja työpaikasta lähteneiden hoitajien arviot. Viisi tähteä kertoisivat hoitoalan halutuimmista työpaikoista. Nyt hoitajat joutuvat vielä täysin sokkona menemään mihin tahansa työpaikkaan.

Edellä mainitun kaltainen konsepti on jo tavallaan olemassa. Se on magneettisairaala, mikä tarkoittaa laadukkaasta työstään tunnettua sairaalaa. Se vetää hoitajia puoleensa kuin magneetti. Sellaisessa työpaikassa tuotetaan parasta mahdollista hoitoa taloudellisesti, työolosuhteet ovat kunnossa ja hoitotyössä on käytössä alan viimeisin tietotaito.

Magneettisairaaloissa hoitaja tulee kuulluksi ja pääsee kehittämään työtään. Lukuisten tutkimusten mukaan potilasturvallisuus ja hoidon laatu ovat näissä sairaaloissa kohdillaan. Sairaanhoitajien vaihtuvuus on vähentynyt ja hoitajilla esiintyy vähemmän loppuun palamista.

Annettaessa hoitajille enemmän valtaa tehdä päätöksiä oman työnsä suhteen, hoitotyön tulokset yleensä paranevat. Se onnistuu vain, kun hoitajia kuullaan päätösten ennakkovalmistelussa tarkasti. On selvä, että muussa tapauksessa eettisen hoitotyön kehittämisestä innostunut hoitaja lähtee työpaikalta ovet paukkuen. Hän ei jää käskystä luuttuamaan lattioita.

Käytännön hoitotyöhön vaikuttavien asioiden hyväksyttäminen ja toistuva anelu ylemmiltä tahoilta turhauttaa kenet tahansa ammattitaitoisena hoitajana. Se edustaa aikansa elänyttä lääkäri-hoitajakäskyttämiskulttuuria. Nyt on mietittävä hoitajien työolot ja palkkaus täysin uusiksi, jotta ne ovat järkevät, houkuttelevat ja tukevat työssä jaksamista. Nyt jo valitellaan ettei tulijoita ole, vaikka hoitajapula on vasta alkamassa. Aika jännä.

Tehtävää työpaikoilla riittää hoitajien työolojen parantamiseksi. Vai kuka työnantaja haluaa rekrytoida hoitajan, joka tulee töihin lähteäkseen sieltä ensimmäisen tilaisuuden tullen pois? Entä, jos jokainen työnantaja pyrkisi sen sijaan olemaan hoitoalan magneetti? Edustamaan viiden tähden työpaikkaa, johon hoitajapulan aikanakin jonotetaan töihin. Viime aikaisen uutisoinnin perusteella se ei paljoa vaadi.

Lue myös: Miksi sijaisia ei saada?

 

Seuraa ja kommentoi blogia. Tämä teksti myös tykkää, kun sitä jaetaan luettavaksi muille. Mainion Facebook-sivulle pääset tästä.

 

Mainio Jan Holmberg.
Kirjoittajana

Mainio – Jan Holmberg

Olen sairaanhoitaja, kouluttaja ja tietokirjailija. Bloggaan mainioista asioista, jotka eivät jätä kylmäksi.

Katso kaikki kirjoitukset