Mainio – Jan Holmberg

Hoitajien palkankorotusten aika on ensi keväänä

Kuvateksti
Kuva: Pixabay

Teknologiateollisuus ja Teollisuusliitto aloittavat ammattiliittojen neuvottelukierrokset tänään. Ennustan, että suurimmat erimielisyydet koskevat palkankorotuksia ja palkattoman talkootyön jatkamista eli kikyttämistä. Myrsky nousee tosin liittokierroslasissa vasta, kun hoitajat istuvat neuvottelupöytään ensi keväänä. Lopputulos ei voi olla, että siltä jolla on vähän leikataan entistä enemmän pois.

Tehy ja Super ovat jo esittäneet 10 vuoden palkkatasa-arvo-ohjelmaa. Naisvaltaisen hoitohenkilöstön palkankorotuksiin tarvitaan vajaat kaksi prosenttia enemmän miesvaltaisten alojen korotusten päälle. Muuten käännämme aikaa taaksepäin kohti naisvaltaisen hoitoalan työssäkäyvää köyhälistöä. Puoliksi ilmaisen kutsumustyön ja hyvän tekemisen varaan hoitotyön tulevaisuutta on turha yrittää enää laskea.

Kutsumusammatissa kituuttamisen aika on hoitotyössä historiaan jäänyttä hapatusta. Työhönsä sitoutuneelle ja ahkeralle työntekijälle on reilua maksaa lisää, on kyse mistä alasta tahansa. On hyvä muistaa, että kaikista Pohjoismaista suomalaiset sairaanhoitajat ansaitsevat työllään kaikkein vähiten. He eivät kuro pohjoismaisia kollegoitaan kiinni missään uransa vaiheessa. Siksi hoitajat ovat jo tehneet osuutensa kilpailukyvyn eteen. Hoitajat ovat 90-luvun lamasta lähtien huolehtineet Suomen tärkeimmästä kilpailukyvyn osatekijästä: suomalaisten terveydestä ja hyvinvoinnista.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Osaavasta hoitohenkilökunnasta on jo monin paikoin pulaa ja vanhustenhuollon hoitajamitoitusta kaavaillaan kirjattavaksi lakiin. Kevään vaalien alla ehdokkaat kautta poliittisen värisuoran lupailivat pistää vanhustenhuollon kuntoon. Hoitajapulassa on mahdotonta nyhjätä tyhjästä, jolloin yksi tärkeimmistä hoitoalalle houkuttelevista, ja sen pitovoimaa vahvistavista, tekijöistä on hoitajan palkan ja ostovoiman kasvattaminen. Suomi elää kituliaassa kasvuvaiheessa, joten valtiolla on juuri nyt rahaa hoitajien mitoituksen ja ansioiden kasvattamiseen. 

Kaiken kaikkiaan riittävä hoitajamitoitus ja vastuullista hoitotyötä tekevien hoitajien palkankorotukset ovat arvovalinta. Tuleva Sote 2.0 vaatii sekin tekijänsä. Terveysalan suurimpana ammattiryhmänä juuri hoitotyöntekijät vievät poliittiset päätökset käytännön työnsä kautta maaliin, jos vievät. Tässä massiivisessa ja historiallisessa sote-alan kehitysurakassa hoitajille suunnattu raha on kaikkein oivallisin kannustin uudistamistyöhön.

Hoitajien palkankorotusvaatimuksille on tähän mennessä viitattu kintaalla, vinoiltu ja haukuttu hoitajia ahneiksi. Se on jatkunut juuri siihen saakka, kunnes oma läheinen on sairastunut vakavasti. Samat tyypit ovat sen jälkeen karjumassa tuhansien muiden kanssa samassa kuorossa, missä ne hoitajat ovat silloin kun niitä tarvittaisiin. Fiksuimmat huomaavat hoitajien työn olevan vaativaa, vastuullista ja niin raskasta, etteivät sisar hento valkoiset siinä enää pärjää. 

Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen twiittasi jokin aika sitten, että yhden sairaanhoitajan kouluttaminen maksaa 35 000 euroa. Kun 40 000 ammattilaista on jo vaihtanut pois sote-alalta, on kyseessä varsin kallis pyöröovi. Kun ovi alkaa historiallisen hoitajapulan alkumetreillä tuota tahtia käymään, on työolot ja palkkakuoppa kyettävä korjaamaan. Hoitajien palkankorotusten aika on siis ensi keväänä.

Lue myös: Mitä hoitaja entisestä työnantajastaan kertoo?

 

Seuraa ja kommentoi blogia. Tämä teksti myös tykkää, kun sitä jaetaan luettavaksi muille. Mainion Facebook-sivulle pääset tästä.

 

Mainio Jan Holmberg.
Kirjoittajana

Mainio – Jan Holmberg

Olen sairaanhoitaja, kouluttaja ja tietokirjailija. Bloggaan mainioista asioista, jotka eivät jätä kylmäksi.

Katso kaikki kirjoitukset