Mainio – Jan Holmberg

Hoitajat vain menoerä? Näin heikko arvostus heikentää terveydenhuollon toimivuutta

Hoitajien arvostuksen merkitys terveydenhuollossa johtaa syvemmälle kuin moni aina ajattelee.

Kuva: Istock

Keikkahoitajana kohtaan tilanteita, joissa ammattitaitoani turhaan kyseenalaistetaan tai rooliani väheksytään. Potilaat saattavat olettaa, että hoitajana toimin esteenä heidän pääsyssään toisen sote-ammattilaisen luo.

Ennakkoluulot voivat heikentää potilaani mahdollisuuksia saada parasta mahdollista hoitoa. Jos potilas ei arvosta tekemääni ammatillista hoitoarviota tai antamaani hoito-ohjeistusta, tarpeellisen hoidon saaminen voi viivästyä tai estyä. 

Hoitajien arvostuksen merkitys terveydenhuollossa johtaa syvemmälle kuin moni aina ajattelee. Valehtelisin, jos väittäisin, ettei arvostuksella olisi merkitystä hoitohenkilökunnan työmotivaatiolle tai terveydenhuollon tehokkuudelle.

Mainos alkaa
Turvan mainos.
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Turvan mainos.
Mainos päättyy

Arvostuksen puute ilmenee myös organisaatiotasolla, missä hoitajien kokemus ja erityisosaaminen saatetaan sivuuttaa. Voin joutua keikkasairaanhoitajana siirtymään työpisteeseen, joka ei vastaa kokemustani tai osaamistasoani. Tämä vain siksi, että minut voidaan hoitajapulassa nähdä lähinnä käsiparina ja hoitaminen työnä, jota ”kuka tahansa voisi tehdä”.

Sote-alan suurimpana ammattiryhmänä hoitajat arvioidaan toistuvasti isoksi menoeräksi, kun talouden sopeuttamispäätöksiä tehdään. Tämä asettaa meidät hoitajat entistäkin haastavampaan tilanteeseen, jossa työolosuhteitamme heikennetään ja resurssejamme leikataan vuodesta toiseen.

Tiedätkö, miltä tuntuu tehdä töitä loputtomana leikkauskohteena, vaikka työpanos on välttämätöntä jokaisen suomalaisen terveydenhuollon ja huoltovarmuuden varmistamiseksi?

Käytännössä kaipaan edelleen muun muassa parempaa työn organisointia ja päätöksentekoa, joka perustuu hoitohenkilökunnan asiantuntemukseen ja avoimempaa viestintää eri ammattiryhmien välillä. Jos nämä toteutuisvat, en enää sairaanhoitajana toimisi vaikkapa kokkina, tarjoilijana, sihteerinä, järjestyksenvalvojana tai kylvettäjänä oman työni ohessa. Monessa hoitoalan työpaikassa ollaan vielä valovuoden päässä hoitotaidon osaamisen tunnistamisesta ja osaamisen johtamisesta.

Voi olla, että tämä kuulostaa kliseeltä, mutta hoitajan työ ansaitsee todellista tunnustusta, vaikka mielipidemittauksissa hoitoalan ammatteja arvostettaisiin. Se näkyisi esimerkiksi siten, ettei hälytysrahoja vähennettäisi yksipuolisella päätöksellä tai hoitajille suotaisiin työrauha. En tiedä, miksi minun ja kollegoideni pitää vuodesta toiseen myös anella, ettei meitä töissä uhkaltaisi, vahingoitettaisi tai uhattaisi jopa tappaa. 

Potilaiden ja työnantajien tulee luottaa siihen, että hoitajat hallitsevat työnsä ja voivat tarjota laadukasta hoitoa. Sen kulmakivenä on aito arvostus, joka luo edellytyksen hoitotyössä onnistumiselle. Tämä ei ole vain hoitajien oikeus, vaan myös potilaiden oikeus ja etu.

 

Seuraa ja kommentoi blogia. Tämä teksti myös tykkää, kun sitä jaetaan luettavaksi muille. Mainion Facebook-sivulle pääset tästä.

Mainio Jan Holmberg.
Kirjoittajana

Mainio – Jan Holmberg

Olen sairaanhoitaja, kouluttaja ja tietokirjailija. Bloggaan mainioista asioista, jotka eivät jätä kylmäksi.

Katso kaikki kirjoitukset