Mainio – Jan Holmberg

Hoitajan työ ja seksuaalinen häirintä

Kuvateksti
Kuva: Unsplash

Kuuntelin vakavana, miten nuoret naishoitajat kertoivat kokemastaan seksuaalisesta häirinnästä työssään. Viesti oli napakka ja vihainen. Samalla koin, että he olivat epätietoisia oikeuksistaan ja siitä, miten tilanteissa tulee toimia.

Hoitajan on eettisten velvoitteiden vuoksi autettava kaikkia potilaita. Entä kun potilas nimittelee huoraksi, käy kiinni ja uhkaa raiskata? Onko hoitajalla silloin oikeus kieltäytyä antamasta potilaalle tämän hengen säästävä hoito? Mene ja tiedä. Potilaan oikeudet antavat potilaalle laajat oikeudet saada terveydenhoitoa. Osa heistä ilmeisesti sekoittaa sen oikeuteen ja vapauteen käyttäytyä hoitajaa kohtaan miten tahansa.

Bloggaajakollegani Rayan Hämäläinen kirjoitti aiheesta osuvasti. Hän kertoi seksuaalisen häirinnän kokemuksistaan sairaanhoitajan työtä tehdessään. Hiljaiseksi veti lukea huorittelusta, kourimisesta, seksuaalisista väkivaltafantasioista ja haukuista kun ei suostu seksiin potilaansa kanssa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Valitettavasti allekirjoitan edellä mainitut kokemukset. Tosin ikä alkaa jo suojata tällaista vanhempaa sairaanhoitajaa innokkaimmilta iholle tulijoilta. Muistan silti joka ikisen homoksi haukkumisen, kourimisen ja seksiehdotuksen. Nuorena hoitajana niihin yritti ensin suhtautua huumorilla, kunnes oppi vastaamaan niihin napakasti takaisin.

Pysäytän välittömästi hoitotyön ensimmäiseen homokommenttiin tai seksivihjailuun. Katson potilasta jäätävästi suoraan silmiin ja kerron rauhallisesti, että olen töissä. En hae seuraa, ja potilaan käytöksen on loputtava välittömästi. Kerron raportoivani kokemukseni kollegoilleni, esimiehelleni ja riskitietojärjestelmään. Kerron kyseessä olevan väkivaltaisen teon, josta olen valmis haastamaan hänet oikeuteen, jollei käytös muutu heti. Kutsun paikalle myös lisää henkilökuntaa. Valtaosa ymmärtää asian, käytös muuttuu ja hoitotyö jatkuu.

Toimintatavoistani kuullessaan monet sanovat vähätellen, että seksuaalinen häirintä on osa hoitajan työtä. Potilaat ovat sairaita eivätkä aina ymmärrä, mitä he tekevät. Voin vakuuttaa, että suurin osa potilaistani on ymmärtänyt tekonsa kristallinkirkkaasti. Häirintä ja väkivalta jatkuvat juuri niin kauan, kun se painetaan villaisella eikä siitä ole tekijälle välittömiä seurauksia.

Yksikään hoitaja ei halua tulla seksuaalisesti häirityksi työssään. Asiasta on puhuttava selkeästi jo hoitotyön peruskoulutuksessa, ja hoitajien oikeuksia suojata itseään väkivaltaiselta käytökseltä on lisättävä. Vartijoiden ja poliisien lisääminen hoitajien turvaksi on hyvä idea, mutta he eivät voi kulkea jokaista askelta hoitajien perässä. Siksi vetoan jokaisen omatuntoon, joka lukee tämän tekstin.

Sairaalta ei kuullosta, että ihminen tulee hoidattamaan itseään sosiaali- ja terveydenhuoltoon. Sen sijaan sairaalta kuulostaa se, ettei auttaja tiedä palaako hän turvallisesti työvuorosta takaisin kotiin. Siksi meidän kaikkien on luotava ilmapiiri, jossa hoitaja saa tehdä työnsä turvassa seksuaaliselta väkivallalta tai sen uhalta.

Lue myös Hoitajan työ ja tärkeät varasuunnitelmat

 

Seuraa ja kommentoi blogia. Tämä teksti myös tykkää, kun sitä jaetaan luettavaksi muille. Mainion Facebook-sivulle pääset tästä.

 

Mainio Jan Holmberg.
Kirjoittajana

Mainio – Jan Holmberg

Olen sairaanhoitaja, kouluttaja ja tietokirjailija. Bloggaan mainioista asioista, jotka eivät jätä kylmäksi.

Katso kaikki kirjoitukset