Muistan useita työpäiviä sairaanhoitajana, joiden päätteeksi olen ollut henkisesti täysin loppu. Silti ollut pettynyt, etten ehtinyt antaa potilailleni eettisesti enemmän ja ollut empaattisempi, vaikka olisin kyllä osannut. Olen ollut valmiiksi huolissani jaksamisestani seuraavana päivänä töissä. Epäillyt mieleltäni uupuneena keskittymiskyvyn riittämistä, muistini toimintaa ja kykyä omaksua riittävän nopeasti uutta.
Noina päivinä olen kantanut huolta itsestäni. Sitäkin enemmän niistä, joiden mielenterveys tai elämäntilanne on jo valmiiksi säröillä. Miten he jaksavat? Kelan mukaan sairauspäivärahan saajien määrä jatkoi viime vuonna kasvua ja ylitti jo 300 000 henkilön rajapyykin. Voimakas kasvu johtui erityisesti mielenterveyssyistä. Ne ovat yleistyneet nopeasti etenkin nuorilla ja varhaiskeski-ikäisillä naisilla.
Valtaosa hoitoalan opiskelijoista ja työntekijöistä on naisia. Työterveyslaitoksen mukaan hoitoalan työntekijät kuuluvat kärkikastiin kunta-alan sairauspoissaolopäivissä. Kunta10-tutkimuksessa lähihoitajista puolet ja sairaan/terveydenhoitajista 47 prosenttia kokivat työmäärän lisääntyneen yli sietokyvyn. Lukuja katsoessani pelkään, että henkisen työhyvinvoinnin ja mielenterveyden edistäminen on jäänyt vuosikymmeniä kestäneissä hoitotyön tehostamisohjelmissa lapsipuolen asemaan.