Mainio – Jan Holmberg

Hoitajan mahdollisuus läsnäoloon

Kuvateksti
Kuva: Unsplash

Hoitotyö koskettaa meistä jokaista. Hoitaja on läsnä, kun synnymme. Hän on usein ensimmäinen ammattihenkilö, jonka kohtaamme, kun tarvitsemme hoitoa, huolenpito ja tukea. Arkena, juhlapyhänä ja minä vuorokauden aikana tahansa. Se, joka usein kertoo hyvät ja huonot uutiset. Hoitaja on myös läsnä, kun suljemme viimeisen kerran silmämme.

Hoitaja itkee uransa aikana monet itkut hoidettavansa kanssa. Hän jännittää hoitotuloksia ja elää mukana niin onnistumisen kuin pettymyksen hetkissä. Hoitajat suojelevat ihmiselämää ja yhteiskunnan tärkeintä ydintä, terveyttä ja hyvinvointia. Siksi hoitotyö tuottaa yhteiskunnalle hyvinvointia ja se taipuu myös vientituotteeksi.

Hoitajan työ vaatii pysähtymistä mitä eriskummallisimpien elämänkohtaloiden äärelle. Se vaatii yhtä aikaa hiljaisuutta, rauhaa ja nopeaa reagointia. Mahdottomalta tuntuva tehtävä on kohdata jokainen ihminen niin, että tälle syntyisi kuulluksi tulemisen kokemus. Silloin hoitaja on usein hoidettavansa puolustaja, asianajaja ja auttaja.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Hoitotyötä on harvoin rajattu kovin tarkasti. Niinpä monen asian päätyy tekemään korkeamman tahon päätöksellä ”joku hoitaja”. Se työ kun ei kuulu monille muille ammattiryhmille. Niinpä hoitaja jongleeraa monta palloa ilmassa pitkin työpaikan käytäviä. Silloin tärkeimmäksi työkaluksi ei enää riitä kohtaamisen taito ja hyvin tehty hoitotyö, vaan hyvät työkengät ja multitaskaaminen.

Hoidettavat siirtyvät yhä enemmän verkkoavun, etäyhteyden, puhelimen ja omahoidon varaan. Hoitajan on opittava olemaan läsnä tekniikan välityksellä ja jakamaan työnsä tekoälyn, chatbotin ja verkkosuunnittelijan kanssa. Maailma ja kohtaamiset muuttuvat. Silti, mikään ei korvaa osaavan hoitajan aitoa läsnäoloa ja lohduttavaa kosketusta. Vasta hoitajan käsistä näkee elämän.

Terveenä ja elinvoimaisena on helppo sanoa, että hoitajia voidaan vähentää. Raha kun ei kasva kunnan puissa. Vakavasti sairaana, kriisitilanteissa ja yksinäisenä moni tuntee sielussaan saakka, kuinka tärkeää hoitajan läsnäolo edes hetkittäin olisi. Vasta silloin säästöpuheet satuttavat konkreettisesti itseä. Mieli muuttuu nopeasti avuttomana ja hoitajan työ näyttäytyy korvaamattomana.

Edellä mainituista syistä hoitajan työhön on saatava työrauha. Työpäivissä on oltava aikaa ajatella ja mahdollisuus pysähtyä pohtimaan autettavan tilannetta empaattisesti. Hoitajan tulee kyetä huoltamaan osana työaikaansa kehoa ja mieltään, ei vain suorittamaan verkkokursseja. Aito kohtaaminen kun vaatii jaksamista, sisukkuutta ja terässä olevaa työhyvinvointia.

Meidän tulee puolustaa kaikin keinoin hoitajan mahdollisuuttaan kohdata toinen ihminen inhimillisellä ja kunnioittavalla tavalla. Muussa tapauksessa hoitaja toimii oman ammattietiikkansa vastaisesti ja laittomasti työpaikallaan, vaarantaen potilas- ja työturvallisuuden. Niin tärkeää hoitajan mahdollisuus aitoon läsnäoloon on, meille kaikille.

Lue myös: Ajatuksia hoitotyöstä, jota moni ei ikinä tekisi.

 

Seuraa ja kommentoi blogia. Tämä teksti myös tykkää, kun sitä jaetaan luettavaksi muille. Mainion Facebook-sivulle pääset tästä.

 

Mainio Jan Holmberg.
Kirjoittajana

Mainio – Jan Holmberg

Olen sairaanhoitaja, kouluttaja ja tietokirjailija. Bloggaan mainioista asioista, jotka eivät jätä kylmäksi.

Katso kaikki kirjoitukset