Mainio – Jan Holmberg

Hoitajan korvaava työ

Kuvateksti
Kuva: Canva

Kuulun niihin hoitajiin, jotka menevät vaikka pää kainalossa keikkatyövuoroihin. Tiedän, että sairaana töihin meneminen on väärin. Olen yltiötunnollinen, enkä voi jättää työkavereita pulaan. Erityisesti, jos tiedän, ettei toista sijaista tilalleni saada. Olenko sitten hyvä työntekijä työnantajalle näin toimiessani? En ole koskaan tiedustellut asiaa.

Tätä pohtiessani törmäsin minulle uuteen asiaan. Korvaavaan työhön. Se tarkoittaa, että hoitaja tekee sairausloman sijaan kevennettyä työtä. Korvaavasta työstä ei ole tehyläisiä koskevia työehtosopimusmääräyksiä, joten siitä ei voida paikallisesti sopia työntekijöitä sitovasti.

Työntekijällä on oikeus palkkaan sairausloma-ajalta. Korvaavasta työstä hoitajat ovat saaneet yleensä normaalin palkan. Tämä on kaksiteräinen miekka. Toisaalta hillitään työkyvyttömyydestä aiheutuvia työnantajakustannuksia, koska korvaava työ ei kerrytä sairauspoissaolopäiviä. Toisaalta voi olla, että minunlaiseni hoitajat eivät aina malta sairastaa ja toipua rauhassa kotona. 

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kyselin vähän hoitajakollegoilta, mikä juttu tämä korvaava työ on. Vastaus oli, että se on parikymmentä vuotta vanha keksintö. Viime vuosina yleistynyt, ja jollain työpaikoilla sitä suositellaan työntekijöille.

Moni hoitaja oli kokenut nupin hajoavan pitkällä sairauslomalla kotona, vaikkapa selkäkipujen tai tenniskyynärpään kanssa. Korvaava työ oli avartanut näkemystä työpaikan toiminnasta ja tuonut vaihtelua totuttuun hoitotyöhön. He olivat oppineet uutta ja kokeneet olevansa hyödyksi työpaikallaan.

Aina isonkaan työnantajan ja yksittäisen työntekijän tarpeet eivät kohdanneet. Korvaavaa työtä ei löytynyt, vaikka työntekijä olisi ollut valmis kokeiluun. Toiset työnantajat taas ehdottivat korvaavaa työtä jo siinä vaiheessa, kun työntekijä alkoi miettiä ääneen sairauslomalle jäämistä.

Muodostui kuva, että erityisesti vanhusten hoitotyössä korvaavaa työtä tehdään paljon. Työlistoilla oli ollut muun muassa lääkekaappien siivoamista, potilaspuheluihin vastaamista, syöttämistä, asiakashaastatteluja, (etä)toimistotöitä, koulutusten ja lupien suorittamista, keittiöapulaisen hommia ja uusien hoitajien perehdyttämistä. Varsin laajalla skaalalla ja tapauskohtaisesti siis.

Työterveyshuolto on avainasemassa siinä, miten korvaava työ yleistyy. Siellä tunnetaan yleensä työpaikan korvaavan työn mahdollisuudet ja mahdottomuudet. Saadaan työntekijän luvalla helposti yhteys työnantajaan. Olisi hyvä, että työterveyshuollon ammattihenkilö ottaisi aina sairauslomatodistusta laatiessaan kantaan myös korvaavan työn soveltuvuuteen.

Pääasia on, että korvaava työ pysyy jatkossakin työntekijän päätösvallassa. Siihen ei saa painostaa, saati pakottaa, vaan työnantaja voi tarjota sitä yhtenä mahdollisuutena. On selvää, että mielekäs työ voi edistää hoitajan toipumista ja lyhentää sairausloman kestoa. Toisille taas sairausloma tulee tarpeeseen ja työkyvyttömyys on heti selvä asia.

Millaisia kokemuksia sinulla on korvaavasta työstä?

 

Lue myös: Hoitaja on varmaan vähän väsynyt

 

Seuraa ja kommentoi blogia. Tämä teksti myös tykkää, kun sitä jaetaan luettavaksi muille. Mainion Facebook-sivulle pääset tästä.

 

Mainio Jan Holmberg.
Kirjoittajana

Mainio – Jan Holmberg

Olen sairaanhoitaja, kouluttaja ja tietokirjailija. Bloggaan mainioista asioista, jotka eivät jätä kylmäksi.

Katso kaikki kirjoitukset