Mainio – Jan Holmberg

Hoidon tasoa lasketaan

Kuvateksti
Kuva: Pexels

Olisiko aika keskustella rehellisesti hoidon tason tahallisesta tai tahattomasta laskemisesta? Hoitotyö on muuttunut viime vuosina rajusti. Hoitajien työssä vauhti on kiihtynyt, vaatimukset nousseet, asiakasmäärät lisääntyneet ja hoitotyö on teknistynyt.

Potilasasiakkaan oikeudet, valinnanvapaus ja sote-uudistus ovat terveydenhuollon megatrendejä. Palvelumuotoilijat lähtevät liikkeelle siitä, että potilasasiakas kohdataan terveydenhuollossa maksavana yksilönä. Hyvä niin, mutta se onnistuu vain, jos hoitajat venyvät.

Hoitajat osoittivat viime viikolla, että ilman heidän kykyään joustaa työajoista terveydenhuolto kaatuisi parissa vuorokaudessa. He ovat halpaa työvoimaa, haluavat loputtomasti auttaa, ja nykyisellä hoitajamutaatiolla näyttäisi olevan ainakin kaksi käsiparia. Huippuhyvä diili terveydenhuollon massatuotantolaitoksia suunnitteleville. Ovathan hoitajat niiden suurin tuotantoryhmä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Alaa tuntemattomasta tehostamistoimenpiteet näyttävät paperilla hyvältä, tekeehän hoitohenkilökunta jatkuvasti lisää työ- ja hoitosuoritteita. Terveydenhuollon arjessa hoitotyöstä on tullut selviytymispeli. Siinä pärjäävät jatkossa vain hoitajat, joista leivotaan asiakaspalvelijoita. Sellaisia vaatekaupassa nollasopimuksilla purkkaa jauhavia ja keskenään kassalla asiakkaan edessä viikonloppubileistä keskustelijoita.

Suomen talous on kääntynyt nousuun, mutta terveydenhuollossa vallitsevat edelleen laihojen vuosien vapaapudotus. Kaikesta säästetään kuin pula-aikana, eikä hoitajien todellisiin palkankorotuksiin "ollut varaa". Nousu tapahtuu myös työolosuhteiden kustannuksella. Ainakin, mitä tulee hoitohenkilökunnan työhön.

Otetaan yksittäinen esimerkki hoitajien oikeuksista. Hoitajiin kohdistuva väkivalta on vuosittain lisääntynyt. Onko hoitajan oikeutta esimerkiksi rikoslaissa lisätty, jottei hänen tarvitse ottaa turpaan työvuoron aikana? Ei. Ovatko poliisilaitokset muuttaneet sairaalarakennuksiin, jotta virka-apua saisi heti kun hoitaja uhataan töissä hakata? Eivät. Ilmeisesti hoitajien sairauslomat ovat kunnille ja valtiolle niin halpoja, ettei tehokkaisiin toimiin tarvitse ryhtyä.

Sellainen hoitaja, joka kantaa syvästi huolta potilasasiakkaansa voinnista, on pian vaarassa uupua. Hoitajalla ei olisi oikeasti varaa välittää potilasasiakkaista, koska hänen ensisijainen tehtävänsä on tehdä tulosta. Se näkyy usein muutamassa vuodessa uusista hoitajista. He turhautuvat matalaan palkkaan, hoitajaesimiesten katoamiseen, sote-myllerrykseen ja nyhjää tyhjästä -improvisaatiohoitamiseen.

Tämä kaikki johtaa siihen, että hoitotyön laatu laskee kovaa vauhtia. Käytännössä työtä ja asiakaspalvelulupauksia on tekijöitä ja resursseja enemmän. Historian suurin puhallus eli terveydenhuollon yksityistäminen tuskin parantaa tilannetta. Terveysalan kilpailutuksissa painotetaan edullinen hinta kokonaislaadun edelle, vaikka jo vanha kansa tiesi, ettei köyhän kannata ostaa halpaa.

On siis tullut aika keskustella avoimesti ja rehellisesti siitä, että hoitotyön taso laskee hurjaa vauhtia. Esimerkiksi yli puolella hoitajista ei ole hoitotyön arjessa aikaa tutkittuun näyttöön perustuvaan hoitotyöhön perehtymiseen ja sen toteuttamiseen. Ei, vaikka se säästäisi rahaa ja lisäisi potilasasiakkaan hoidon laatua. 

Potilasasiakkaat halutaan myös valinnanvapauden nimissä tekemään yhä enemmän ammattilaisen töitä itsekseen kotona. Se kaupataan mainostelevisiosta tutulla jankkaamisella mittojen mukaan räätälöidystä yksilöllisestä hoidosta. Todellisuudessa hoitajalla on usein myydä potilasasiakkaalle vain halpatyövoiman valmistama tusinahoitotavara, jonka kyljessä on tee-se-itse -ohjelappu.

Sosiaalisessa mediassa on kuultu kommentteja, että hoitajan töitä pystyy tekemään kuka vaan; mitä hoitajat aina valittavat. Terveisiä kommentoijille, että olkaa hyvä vaan. Päättäjät ovat vastanneet huutoon ja temppu on varsin ovela. Pistetään asiakaspotilas hoitamaan itse itseään. Hoidon laadun laskiessa tai hoitovirheen sattuessa hän voi syyttää siitä vain ja ainoastaan itseään.

 

Seuraa ja kommentoi blogia. Tämä teksti myös tykkää, kun sitä jaetaan luettavaksi muille. Mainion Facebook-sivulle pääset tästä.

 

Mainio Jan Holmberg.
Kirjoittajana

Mainio – Jan Holmberg

Olen sairaanhoitaja, kouluttaja ja tietokirjailija. Bloggaan mainioista asioista, jotka eivät jätä kylmäksi.

Katso kaikki kirjoitukset