Ymmärrän toki, että voin töistä lähtiessäni kiittää mukavasta työvuorosta potilaita ja työkavereita. Potilas, läheinen tai minä voin lähettää sähköpostia esimiehilleni ja kehua kollegoitani. Sen voi tehdä selän takana tai kasvotusten, ja antaa hyvän kiertää. Mutta miten, missä ja millä tavalla sairaalassa mitataan ja osataan juhlia hoitajien lukuisia päivittäisiä onnistumisia?
Ajattelen, että se mitä työpaikalla vahvistetaan myös vahvistuu. Siksi haluaisin raportoida eteenpäin vaikka Valviralle asti työkaveristani, joka onnistuu poikkeuksellisen hyvin hoitotyössä. Siitä kollegasta, joka tulee auttamaan, kun omat kädet ja taidot eivät enää riitä. Pomosta, joka ymmärtää, kuuntelee ja mahdollistaa koulutukset ja hyvän työn tekemisen. Tai siitä aamuvuorosta, joka vedettiin kunnialla loppuun, vaikka kaksi viidestä hoitajasta puuttui.
Kuka jaksaa tehdä töitä vuodesta toiseen vain virheistään oppien masentumatta ja luovuttamatta? Mistä hoitoalalla löytyy työn imu ja positiivinen kierre? Sen tuulettaminen, kun potilaan hoitotyössä onnistutaan yli odotusten. Nyt näyttää siltä kuin huippuosaaminen, tehokkuus ja nopeus olisivat hoitotyössä vaadittava perustaso. Siinä epäonnistuminen taas kaikin inhimillisin tavoin välteltävä mörkö.
Hoitajat ovat aivan liian nöyriä ja hiljaa onnistuessaan työssään. Jokaisesta yli odotusten onnistuneesta työsuorituksesta hoitajat tulisi palkita bonuksella. Ja palkinto hyvin tehdystä työstä tulisi olla kouriintuntuva. Se saisi hoitajat tavoittelemaan huippulaatua työssään. Uskon, että myös työilmapiiri ja työhyvinvointi raikastuisivat kiitosten lisäksi palkinnoista, palkkioista ja uusista työeduista.
Miten sinun työpaikallasi raportoidaan ja palkitaan positiivinen poikkeama tai nappiin mennyt työsuoritus?
Lue myös: Hoitotyö viettelee tekijänsä.
Seuraa ja kommentoi blogia. Tämä teksti myös tykkää, kun sitä jaetaan luettavaksi muille. Mainion Facebook-sivulle pääset tästä.