Haamuhoitajatyöpaikoille voisi asentaa pyöröoven, niin tiuhaan hoitajat sieltä lähtevät ja uudet toiveikkaat ja tietämättömät tulevat tilalle. Siinä yksi vastaus vanhusten ja heidän omaistensa ihmettelyyn koulutettujen hoitajien jatkuvasta vaihtumisesta. Kaikkia hoitotyöhön vaadittuja hoitajia kun ei ole edes olemassa.
Miten työnjohdon junailema haamuhoitajakikka sitten tehdään? Lisätään suunniteltuun tai toteutuneeseen työvuorolistaan esim. hallinnon työntekijä tai työsuhteen päättänyt hoitotyöntekijä. Ja tadaa! Hoitajien lukumäärä täsmää jälleen, mutta vain paperilla. Sen lisäksi hallitus on hyväksynyt ihan laillisesti muun muassa askarteluohjaajan ynnäämisen mukaan hoitohenkilökunnan mitoitukseen.
Mietitäänpä hetki hoitajan todellisuutta haamujengissä. Iltavuorossa on monisairaita vanhuksia, joista moni on kahden hoitajan autettava. Muutenhan he pärjäisivät kotihoidossa. Työvuorolistassa on kolme hoitajaa, joista yksi ei koskaan ilmesty töihin ja toinen on askarteluohjaaja. Vastaat siis yksin koulutettuna ja rekisteröitynä ammattihenkilönä muun muassa kaikkien potilaiden lääkehoidosta, oireiden seuraamisesta ja hoitotoimenpiteistä. Siinä olisi kolmellekin koulutetulle hoitajalle töitä riittämiin.
Haamuhoitajien käyttö sosiaali- ja terveysalalla on täysin epäeettistä ja tuomittavaa toimintaa. Tärkeintä on, että jokainen hoitaja äänestää jaloillaan pois haamujengistä. Sen jälkeen tehdään viralliset ilmoitukset todisteineen Valviraan, luottamusmiehelle, hoitopalvelujen ostajalle ja työnantajalle. Asiasta kannattaa kertoa myös Tehyyn.
Todellisesta hoitajamäärästä valehtelu johtaa haavoittuvassa asemassa olevien potilaiden vahingoittumiseen ja hoitajien turhaan kuormittumiseen. Toimiminen olemattomien haamutyökavereiden kanssa on tästä syystä hoitajien etiikan vastaista. Useiden satojen tuhansien eurojen edestä kunnille maksetut korvaukset sopimusrikkomuksista eivät lohduta nekään sairauslomalle uupumuksen vuoksi joutuneita hoitajia. Eivät sakkorahat ole päätyneet vajaalla miehityksellä huhkineiden hoitajien taskuihin, vaikka hoitajat olisivat palkankorotuksensa ansainneet.
Lue myös: Monenko vanhuksen on kuoltava kotihoidon resurssipulassa?
Seuraa ja kommentoi blogia. Tämä teksti myös tykkää, kun sitä jaetaan luettavaksi muille. Mainion Facebook-sivulle pääset tästä.