Kuvittele tilanne. On rauhallinen kevätaamu. Hätänumeroon on soittanut henkilö, joka on huolissaan läheisensä yleisvoinnista. Lähdet ensihoitajana rauhallisin mielin soittajan kotiin, koska tehtävänannossa ei ole mitään tavallisesta poikkeavaa. Ovelle päästyäsi vastassa on selvin päin oleva keski-ikäinen mies käsiaseen kanssa. Paetessasi henkesi kaupalla pois tilanteesta, mies lähtee juoksemaan ase kädessä perääsi. Tapaus ei ole kuvitteellinen. Sen kertoi omakohtaisena kokemuksena aamun Huomenta Suomen lähetyksessä ensihoitaja Mika Länsisalo.
Joka kolmas hoitaja on kokenut työssään väkivaltaa. Ensihoitajista 90 prosenttia on kokenut uhkaavia väkivaltatilanteita, joka neljäs suoraa väkivaltaa. Ensihoitajat saavat osakseen muun muassa seksuaalista häirintää, aggressiivista huutelua, potkuja, hiuksista retuuttamista, hoitotilanteesta poistumisen estämistä ja uhkailua. Ambulanssia kohti on heitetty pulloja, osa ensihoitajista on lukinnut itsensä turvaan autoon ja toiset paenneet autosta ulos hoidettavan yllyttyä väkivaltaiseksi.
Valitettavasti väkivaltatarinoita on tuhansia. Tuoreimmat jokainen voi katsoa Twitterissä leviävästä Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen ja HUS Hyvinkään akuutti/ensihoidon videosta. Sen nimi on Joka päivä ja viesti on selvä, älä tee pahaa auttajalle. Sitä katsoessa jää miettimään tarvitaanko somemyrskyyn ensihoitajien turvallisuuden puolesta kuolonuhreja, ennen kuin lisääntyvä väkivalta ensihoitajia kohtaan otetaan vakavasti?