Mainio – Jan Holmberg

#arkipäivänseksismi sairaanhoitajan työssä

Kuvateksti
kuva: Unsplash

Hashtag #arkipäivänseksismi nousi alkuviikosta esiin Twitterissä. Sillä on tarkoitus paljastaa yhteiskunnan sukupuolittuneita rakenteita.

Hoitotyössä mies törmää arkipäivän seksismiin jo opiskeluaikana.

Gynekologian kurssi alkoi hoitotyön koulutusohjelmassa sanoilla ”nyt kun meillä kaikilla ovat nämä kuukautiset”.  Mielenterveyshoitotyötä opettava naisopettaja puolestaan kysyi, mitä normaali suomalainen mies tekee masentuessaan. Mielenterveyshoitotyöhön opintonsa syventävät miesopiskelijat eivät saaneet vastata kysymykseen.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Sisätautien hoitotyön harjoittelussa miesopiskelija ei meinannut millään päästä harjoittelemaan virtsakatetrin laittamista naispotilaalle. Naishoitaja katetroimassa miespotilaita ei sen sijaan ollut ongelma.

Palaute kotisairaanhoidon harjoittelusta oli, että miesopiskelijan hoitotyöstä puuttui äidillistä lämpöä.

Ensimmäisessä kesätyöpaikassa naishoitajat ja -lääkärit tekivät selväksi, että nuorta miessairaanhoidon opiskelijaa oli kiva katsella. Naishoitajat olivatkin vakuuttuneita, että mies oli saanut kesätyön psykiatriselta osastolta koska tällä oli munat. Läheisempi kaveeraaminen naispuolisen kollegan kanssa johti pian seurustelu-uteluihin.

Osaston kanslian pienet korjaustyöt kuuluivat automaattisesti nuorelle kesäpojalle. Samasta pojasta kasvoi väkivaltatilanteissa vartija, ”mene sinä miehenä rauhoittamaan tilanne”. Sen sijaan iltapalan laittaminen potilaille oli osa naisten töitä.

Oikea mies on insinööri, poliisi tai palomies. 

Työpaikan ulkopuolella hoitajamiehet kuulevat olevansa pehmoja tai homoja. Mies ei osaa hoivata kuten nainen, eikä tosimies halua vaihtaa kenenkään vaippoja työkseen.

Usein myös arvellaan, ettei sairaanhoitajamies ole päässyt lääkkikseen. Mies ei voi siis tosissaan olla ylpeä sairaanhoitajan ammatista. Hän on vaan jotenkin ajautunut hoitoalalle.

Hoitotyössä #arkipäivänseksismi tarkoittaa, että sairaanhoitajien lisäksi on olemassa miessairaanhoitajia. Sellaisia miehiä, jotka yrittävät tehdä naisten töitä naisvaltaisella alalla. Näin nähtynä hoitotyön hyvä osaaminen ei ole koulutus-, vaan sukupuolikysymys.

 

Seuraa ja kommentoi blogia tai lähetä sivun linkki kavereillesi.

Mainion Facebook-sivulle pääset tästä.

Mainio Jan Holmberg.
Kirjoittajana

Mainio – Jan Holmberg

Olen sairaanhoitaja, kouluttaja ja tietokirjailija. Bloggaan mainioista asioista, jotka eivät jätä kylmäksi.

Katso kaikki kirjoitukset