Mainio – Jan Holmberg

5 asiaa, jotka vakavasti sairailta ihmisiltä voi oppia

Kuvateksti
Kuva: Pexels

Olen kulkenut eri rooleissa vakavasti sairaiden ihmisten rinnalla. Matkat ovat ja ovat olleet koskettavia, opettavaisia, surullisia ja lohdullisia. Voisi luulla, että vaikkapa ihmisen aivan viimeisten hetkien kokeminen hänen kanssaan olisi pelottavaa ja karmaisevaa. Päinvastoin, hetket ovat usein rauhallisia ja herkkiä. Sellaisia, jotka saavat arvostamaan ihmistä ja elämää.

Kokemukset ovat opettaneet olemaan onnellinen ja kiitollinen itsestään selvistä tai arkiselta tuntuvista asioista, kuten terveydestä. Siitä, ettei tarvitse elää oireiden uusiutumisen pelossa. Tai siitä, että kykenee aamulla herätessään hengittämään, syömään tai toimimaan kivutta ja itsenäisesti. Olen käynyt aiheesta monta mielenkiintoista keskustelua sairastuneiden kanssa ja kysynyt heiltä, mistä me voisimme olla kiitollisempia.

 

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Seuraavana on viisi asiaa, jotka vakavasti sairastuneilta ihmisiltä voi oppia.

 

1. Elä tässä ja nyt

Huomisesta ei koskaan tiedä, sanoo moni vakavasti sairastunut. Siitä syystä on elettävä tässä ja nyt, ei vasta sitten kun jää vaikkapa eläkkeelle. Se on hyvä ohjenuora meille kaikille. Meistä harva painaa pään tyynyyn illalla kovista kivuistaan huolimatta, tärkeiden ihmisten menettämisen pelossa tai odottaen, ettei huomista ehkä ole. Kuinka usein valitamme mitättömän pienistä asioista tai olemme turhamaisia?

Ole siis kiitollinen joka aamu siitä, että ylipäätään heräät. Voit olla erityisen kiitollinen siitä, että heräät kivuitta ja voit käydä WC:ssä tai kykenet syömään aamupalasi itse.

 

2. Elä elämäsi rohkeasti

Vakavasti sairaat katuvat usein sitä, että ovat eläneet muiden odotusten mukaan. Siksi he ovat siirtäneet omat tarpeensa, toiveensa ja haaveensa elettäväksi myöhemmin. Vakavan sairauden vuoksi he eivät ehkä kykene tai ehdi enää toteuttaa unelmiaan. Osa ihmisistä kuolee tietäen, että he elivät vain puolikasta elämää, eivätkä ehtineet toteuttaa haaveitaan elinaikanaan.

Ole siis kiitollinen siitä, ettei sinun tarvitse mahtua muiden ihmisten luomaan muottiin. Olet vapaa vaalimaan hetkiä, jolloin voit rohkeasti toteuttaa itseäsi, riippumatta siitä mitä muut ihmiset sinusta ajattelevat.

 

3. Tee vähemmän töitä

Vakava sairaus saa ihmiset näkemään kirkkaasti sen, mikä elämässä on tärkeintä. Harvoin se on heidän mielestään kova töiden tekeminen. He toivovat ottaneensa enemmän vapaata töistä, pitäneensä vuorotteluvapaita tai tehneensä vähemmän ylitöitä. Moni ajattelee, että perhe olisi hyvin selvinnyt ilman uusimpia teknisiä laitteita tai kallista trendilastenlelua, jolla lapsi leikki pari viikkoa. Myöskään kuolinvuoteen vieressä ei kuulla ihmisen muistelevan lämmöllä tekemiään ylitöitä.

Ole kiitollinen jokaisesta hetkestä, jonka voit viettää sinulle tärkeiden ihmisten seurassa. Muista aika ajoin pysähtyä ja miettiä, kuinka suuri osa elämästäsi sinun kannattaa pyhittää työelämälle.

 

4. Kunnioita sanomattomia sanoja

Ihmiset sanovat usein, että aivan sama mitä tapahtuu, kunhan terveys säilyy. Se tuntuu pahalta sellaisesta ihmisestä, jonka on kerrottava läheisilleen, ettei ole enää perusterve. Mieti, miltä tuntuu kertoa esimerkiksi omalle lapselle, että isällä tai äidillä on vakava sairaus. Miettiä, ettei ehkä ehdi ennen kuolemaansa kokea lapsensa koulun aloitusta, rippikoulua tai häitä. On olemassa sanoja, joita kukaan ei haluaisi sairastuttuaan itselleen myöntää tai läheisilleen kertoa.

Ole kiitollinen siitä, että maailmassa on sanoja ja lauseita, joita sinun ei tällä hetkellä tarvitse sanoa. Kunnioita ihmisiä, jotka joutuvat sellaisetkin sanat ääneen lausumaan. Sano siis enemmän positiivisa asioita, joita koet kertovasi itsellesi ja muille ihmisille liian harvoin.

 

5. Sinussa on uskomatonta voimaa

Moni vakavasti sairas ihminen oppii ja opettaa, miten luja, sitkeä ja sopeutuva ihmisen mieli on. Kuinka tarkasti keho suojaa tärkeitä elintoimintoja ihmisen viimeiseen henkäykseen saakka. Vakavasti sairaan ihmisen elämä on sopeutumista rajoituksiin. Se on parhaimpien elämänvalintojen ja hoitovaihtoehtojen valitsemista elämän ja sen mielekkyyden säilymiseksi. Se on lenkille lähtemistä pyörätuolilla, rankkoja sytostaattihoitoja tai hengityksen turvaamista hengityskoneella. Monen sairastuneen mielestä yksikään näistä asioista ei ole heille rajoite vaan mahdollisuus.

Ole kiitollinen siitä, että voit tehdä terveyttäsi edistäviä valintoja. Ajattele, kuinka paljon elämässäsi on asioita, jotka antavat sinulle lähes rajattomat mahdollisuudet olla, tehdä ja oppia mitä haluat.  

 

Seuraa ja kommentoi blogia. Tämä teksti myös tykkää, kun sitä jaetaan luettavaksi muille. Mainion Facebook-sivulle pääset tästä.

 

Mainio Jan Holmberg.
Kirjoittajana

Mainio – Jan Holmberg

Olen sairaanhoitaja, kouluttaja ja tietokirjailija. Bloggaan mainioista asioista, jotka eivät jätä kylmäksi.

Katso kaikki kirjoitukset