1. Valitse aihe
Valitse asia, jonka haluat oppia, kuten sydäninfarkti. Kirjoita ylös kaikki, mitä asiasta tiedät. Ymmärtäessäsi mistä infarktissa on kyse, kirjoita tietosi ylös ikään kuin kirjoittaisit siitä toiselle ihmiselle. Täydennä tietoja aina kun opit asiasta uutta, kuten sydäninfarkti-sanan latinaksi.
2. Opeta muille
Opettele asia mielessäsi tai ääneen ikään kuin selittäisit sen potilaalle. Sairaalassa on erilaisia potilaita ja hyvä hoitaja osaa huomioida heidät kaikki. Selitä ja perustele sydäninfarkti siis mahdollisimman ymmärrettävästi ja käytä helppoja termejä kuten sydänkohtaus.
3. Täytä tietoaukot
Selittämällä asiaa huomaat helposti, mitä et aiheesta vielä ymmärrä, vaikkapa mistä sydänkohtaus johtuu. Palaa takaisin tietolähteiden pariin niin useasti, että osaat selittää vastauksen aukottomasti. Et ole ymmärtänyt asiaa riittävän hyvin, jos selityksesi on monimutkainen tai vaikea ymmärtää.
4. Yksinkertaista analogiaksi
Toista järjestyksessä kohtia 1-3 niin kauan, että opit selittämään asian alusta loppuun. Yhdistä tieto analogiaan eli samankaltaiseen tai verrattavissa olevaan asiaan. Näin asia on entistä helpompi omaksua ja muistaa, kuten vertaamalla sydäntä auton moottoriin.
Feynmanin tekniikkaa opinnoissa hyödyntänyt hoitaja vastaisi potilaan kysyessä sydäninfarktista, että kyseessä on sydänkohtaus, latinaksi infarctus myocardii acutus. Se on sairauskohtaus, jossa osa sydänlihaksesta vaurioituu. Näin tapahtuu yleensä verenhyytymän aiheuttaman hapenpuutteen vuoksi. Ikään kuin auton moottori ei saisi polttoainetta, koska polttoaineletkun sisään on kertynyt tukos.
Monimutkaisen asian selittäminen yksinkertaisella tavalla osoittaa, että oppija on ymmärtänyt asian syvällisesti ja sen merkitystä pohtien. Feynmanin tekniikka vaatii paneutumista hyviin tietolähteisiin ja taidon haastaa itsensä oppimaan. Tuloksena on oppimisen tehostuminen ja tyytyväinen mieli.
Yhdysvaltalainen Richard Feynman kykeni selittämään yksinkertaisella tavalla monimutkaisia fysiikan ilmiöitä. Hän sai Nobel-palkinnon elektronia käsittelevän kvanttielektrodynamiikan eli QED:n kehittämisestä.
Seuraa ja kommentoi blogia. Tämä teksti myös tykkää, kun sitä jaetaan luettavaksi muille. Mainion Facebook-sivulle pääset tästä.