Ikääntyneen lähes ainoa vaihtoehto on odottaa päivystyksessä vuodeosastopaikan vapautumista tulosyyllä ”kotona pärjäämättömyys”. Se ei yleensä tarkoita päivystyksellistä hoidon tarvetta. Lähtökohtaisesti tällaisen ikääntyneen ohjaaminen vuodeosastolle on väärä valinta, mutta muita vaihtoehtoja ei jatkohoitopaikkojen puuttuessa ole tarjolla.
Potilaita joudutaan välillä lähettämään päivystyksestä kotiin, vaikka heidän tiedetään todennäköisesti pian palaavan takaisin hakemaan apua. Potilaan pärjäämistä kotona on kokeiltava, koska päivystykseen jonottaa jo uusia potilaita. Tällainen hoitajan työ on hölmöläisten hommaa.
Oikein mikään ei akuuttihoidossa enää toimi, jos ensihoidon potilaskuljetuksia joudutaan ohjaamaan päivystyksen ovelta muualle. Joulun lähestyessä kapasiteettinsa ylittäneet päivystykset herättävät erityistä huolta. Vuodenvaihteessa on haasteita saada riittävästi sijaisia ja lisäksi monet sote-palvelut sulkevat ovensa.
Tietyissä päivystyksissä hoitajien työ vastaa tällä hetkellä suurkatastrofitilannetta, jossa pyritään vastaamaan potilastsunamin tarpeisiin. Mitä pidempään potilaat joutuvat päivystyksessä odottamaan hoitoon pääsyä, sitä turhautuneempia monista heistä tulee. Siksi hoitajat saavat kiireen ja eettisen kuorman lisäksi välillä kokea, miten joukkoturhautuminen purkautuu vihana heitä kohtaan. Se ei ainakaan lisää motivaatiota työskennellä kriisiytyneessä työpaikassa.
Päättäjillä ja johtajilla on nyt vakava peiliin katsomisen paikka. Tyydyttävää ratkaisua ruuhkautuneiden päivystysten tilanteisiin ei ole löytynyt. Tämä tarkoittaa, että hoitajilla on pula myös korkeatasoisesta ja osaavasta päätöksenteosta ja kriisijohtamisesta. Luovuttaminen kun ei ole vaihtoehto, jotta potilaat saadaan hoidettua. Mikä siis neuvoksi?
Seuraa ja kommentoi blogia. Tämä teksti myös tykkää, kun sitä jaetaan luettavaksi muille. Mainion Facebook-sivulle pääset tästä.