Mainio – Jan Holmberg

Onnistuuko hoitotyö korvatulpat korvissa?

Hoitajan päivät voivat olla täynnä monenlaista hälyä: potilaiden huutoja, laitteiden piippauksia, puhelimen pirinää ja kollegoiden keskusteluja. Kuuloa voi suojata monella tavalla, ja yksi vaihtoehdoista ovat erilaiset kuulosuojaimet.

Yhtäkkiä ajateltuna korvatulpat korvissa työskentelevä hoitaja on kauhistus. Miten hoitaja kuulee potilaiden avunhuudot tai tärkeän informaation? Yhtä oleellista on kysyä, miten hälyn keskellä voi keskittyä vaikkapa työjakoon tai hoitosuunnitelman kirjoittamiseen. Erityisesti, jos on ääniherkkä tai tarkkuutta vaativaan työhön keskittyminen ei muusta syystä onnistu melussa.

Monen käsitys kuulosuojaimista on jo vanhentunut. Siksi mieleen nousevat ensimmäisenä muhkeat raksakuulokkeet tai yökön korvatulpat päivällä nukkumista varten, joiden läpi ei kuulu pihaustakaan. 

Nykyään kuulonsuojainten äänen vaimennustaso voi vaihdella. Niissä on erilaisia teknisiä ominaisuuksia, jotka tuovat mielenrauhan vaikkapa tarkkuutta vaativan lääkkeidenjaon ajaksi.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Passiiviset kuulonsuojaimet tarjoavat äänen vaimennusta ilman aktiivisia elektronisia komponentteja. Aktiivisissa kuulonsuojaimissa taas käytetään esimerkiksi mikrofoneja ja kaiuttimia tunnistamaan ympäristön ääniä ja tuottamaan vastakkaisia ääniä. Ne siis kumoavat tai vaimentavat ulkoisia ääniä, jolloin on helpompi keskittyä vaikkapa vain raportin pitäjän puheeseen.

Joissakin kuulonsuojaimissa on mahdollisuus säätää äänen vaimennustasoa käyttäjän mieltymysten ja ympäristön vaatimusten mukaan. Tämä antaa mahdollisuuden mukauttaa suojan tasoa erilaisiin tilanteisiin. Herkkäkorvaisen kannattaa valita matalampi vaimennustaso, jos hoitotyössä pitää kuulla ympäristön ääniä, kuten potilaiden huutoja tai kollegoiden puhetta.

Nykyaikaiset kuulosuojaimet on suunniteltu tarjoamaan erinomaista mukavuutta pitkäaikaisessa käytössä. Kannatta tehdä vertailua ja valita malli, joka sopii hyvin korviin ja tuntuu mukavalta vaikka koko työpäivän ajan.

On hyvä muistaa, että jatkuva altistuminen melulle voi aiheuttaa hoitajalle stressiä ja uupumusta. Kuuloterveyden merkityksen huomaa valitettavan usein vasta silloin, kun kuulo alkaa heiketä tai mieli sairastuu. Siksi melusaasteessa työskentelyyn kannattaa kiinnittää ajoissa huomiota. 

Moni kuulosuojaimia hoitotyössä kokeilleista kollegoistani on ihastunut niihin ikihyviksi. Heidän kokemuksensa mukaan suojainten käyttö auttaa keskittymisessä, stressinhallinnassa ja parantaa yleistä työhyvinvointia. Yksi vääräleuka kertoi havainneensa kuulosuojainten auttavan myös kotona nalkuttavan puolison kanssa.

Mitä mieltä sinä olet: voiko hoitotyötä tehdä korvatulpat kovissa?

 

Seuraa ja kommentoi blogia. Tämä teksti myös tykkää, kun sitä jaetaan luettavaksi muille. Mainion Facebook-sivulle pääset tästä.

Mainio Jan Holmberg.
Kirjoittajana

Mainio – Jan Holmberg

Olen sairaanhoitaja, kouluttaja ja tietokirjailija. Bloggaan mainioista asioista, jotka eivät jätä kylmäksi.

Katso kaikki kirjoitukset