Mainio – Jan Holmberg

Miten pysyä hoitotyössä ajan tasalla?

Hoitotyö on ala, joka vaatii jatkuvaa oppimista ja ammatillista kehittymistä. Potilaiden tarpeet muuttuvat, hoitomenetelmät kehittyvät ja terveydenhuoltojärjestelmä uudistuu. Välillä tuntuu, ettei kaikki hoitotyössä tarvittava uusi nippelitieto mahdu enää hoitajan aivoihin.

Kuva: Canva

Ajan tasalla pysyminen on hoitotyössä tärkeää, jotta voin tarjota potilaalleni parasta mahdollista hoitoa. Se on itsestään selvä asia. Mutta kuinka tämä käytännössä toteutetaan?

Hoitoalan arki on hektistä, resursseja on leikattu 1990-luvulta lähtien, ja hoitajapula on lähes joka päivänen vieras monella työpaikalla. Välillä työnantajat käyttävät meitä keikkasairaanhoitajia ja välillä he määräävät sijaiskiellon. Silti meillä pitäisi olla aina koulutukset käytyinä, luvat kunnossa ja spesifiä tietoa erilaisten keikkapaikkojen hoitokäytännöistä.

minä Toivoisin, että Suomessa olisi kansallinen keikkasairaanhoitajien koulutuskeskus. Sellainen hoitajareserviläisten oma paikka, jossa saisi maksutta kouluttautua ja syventyä erikoisalojen hoitokäytäntöihin. Jos sellainen jossain jo on, niin vinkkaa siitä minulle.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Keikkaillessa olen huomannut, miten vakituistenkin hoitajien on välillä vaikeaa irrottautua työstään koulutuksiin. Heitä kun tarvitaan paikkaamaan hoitajapulaa. Potilaita ei voi jättää hoitamatta. Silloin jopa suunnitellut lisä- ja täydennyskoulutukset voivat peruuntua.

Jotkut työnantajat voivat ehdotella hoitajille, että he käyvät koulutukset vapaa-ajalla tai omalla kustannuksella.

Terveydenhuollon ammattihenkilöllä on velvollisuus ylläpitää ja kehittää ammattitaitoaan. Lisäksi hänen on perehdyttävä ammattiansa koskeviin säännöksiin ja määräyksiin. Vastuu täydennyskoulutuksen mahdollistamisesta ja sen rahoittamisesta on pääosin työnantajalla.

Uskon, että laadukkaaseen koulutukseen satsaaminen maksaa itsensä monin verroin takaisin. Siksi fiksu työnantaja varaa riittävät resurssit yksilöllisten koulutussuunnitelmien tekoon. Elinikäinen oppiminen ei ole trendi, vaan se on elinehto laadukkaan hoitotyön toteutumiselle.

Mutta. Käytännössä hoitajan työpäivät voivat olla minuuttiaikataulutusta. Aikaa koulutukseen syventymiselle on silloin vaikea löytää. Näiden asioiden korjaamisesta vastaa työnantaja, ja ne tulisi hoitaa jokaisella työpaikalla kuntoon.

Seuraan myös tarkasti hoitoalan työpaikkailmoituksia. Kiinnitän aina huomiota siihen, miten konkreettisesti työnantaja kuvaa koulutusmahdollisuuksien toteutumista työpaikalla. Pelkkä maininta hyvistä koulutusmahdollisuuksista ei kiinnosta minua, koska pahimmillaan todellisuus voi olla toisenlainen.

Hoitajapulassa työpaikan houkuttelevuudella on merkitystä. Puutteelliset koulutussunnitelmat ja -mahdollisuudet eivät kiinnosta ketään. Ei ole ihme, jos rekrytointi tällaisiin työpaikkoihin sakkaa.

Tällä viikolla kuulin yhdestä hoitoalan työyksiköstä kiinnostavan asian. Kollegani kertoi, että hänen työpaikallaan käytetään niin uudenlaisia laitteita, etteivät he oleta uusien hoitajien osaavan niitä käyttää. Siksi koulutus alkaa heti ensipäivästä lähtien jokaisen hoitajan kanssa.

Entä, jos kaikki ajattelisivat hoitoalalla kuten yllä mainitsemassani esimerkissä? Siis niin, että koulutus on elinikäistä, jatkuvaa ja koulutukseen osallistuminen kuuluu jokaisen arkiseen työhön. Muuten hoitotyössä ei voi pysy ajan tasalla.

 

Seuraa ja kommentoi blogia. Tämä teksti myös tykkää, kun sitä jaetaan luettavaksi muille. Mainion Facebook-sivulle pääset tästä.

Mainio Jan Holmberg.
Kirjoittajana

Mainio – Jan Holmberg

Olen sairaanhoitaja, kouluttaja ja tietokirjailija. Bloggaan mainioista asioista, jotka eivät jätä kylmäksi.

Katso kaikki kirjoitukset