Kysyin ChatGPT-tekoälysovellukselta muutamia kysymyksiä hoitotyön tulevaisuudesta. Mielenkiinnolla seurasin, miten nopeasti vastaaminen siltä kävi. Se listasi hetkessä joukon ehdotuksia.
Ensimmäiseksi minua kiinnosti, milloin hoitajapula Suomessa loppuisi. Tekoäly kertoi sen riippuvan monesta tekijästä. Niihin lukeutuivat väestön ikärakenteen muutos, terveyspalvelujen tarve ja tarjonta, taloudellinen tilanne sekä koulutuspolitiikka. Hoitajapula oli sen mukaan monimutkainen ongelma, joka vaatii monia erilaisia ratkaisuja esimerkiksi terveydenhuoltojärjestelmän, koulutusjärjestelmän ja työmarkkinoiden tasolla.
ChatGPT jatkoi: ”...on kuitenkin tärkeää panostaa hoitohenkilöstön koulutukseen ja rekrytointiin sekä parantaa heidän työolosuhteitaan ja palkkaustaan, jotta hoitajien ammattia arvostettaisiin paremmin ja houkuttelevuus alana kasvaisi.” Lisäksi se näki tärkeänä uusien teknologioiden ja hoitomallien kehittämisen, jotka voivat auttaa lieventämään hoitajapulaa.
Toinen kysymykseni koski hoitotyön tulevaisuutta vuonna 2040. Utelin tekoälyltä, millaista hoitotyö olisi tuolloin. Tekoäly huomautti napakasti, ettei se osaa ennustaa. Sitten se povasi ainakin teknologian käytön lisääntyvän. Esimerkiksi etähoito, tekoäly, robotit ja muut teknologiset ratkaisut auttavat vuonna 2040 aiempaa enemmän hoitajaa tehostamaan työtään ja tarjoamaan parempaa hoitoa potilaille.