Mielenterveysongelmat eivät näy välttämättä päällepäin. Sitä muistetaan nykyään korostaa miltei jokaisen mielenterveysaiheisen uutisoinnin yhteydessä. Totta se onkin, monissa lievissä tai keskivaikeissa psyykkisissä sairauksissa tai oireissa.
Moni myös pitää kulisseja pystyssä viimeisillä voimillaan. Se ei ole terveellistä, mutta tiettyyn rajaan asti se voi olla tarpeellista arkielämästä selviytymiseksi. Ennen kaikkea se auttaa ylläpitämään sosiaalisia suhteita, sillä halusimme tai emme, ihmisluonto pyrkii karsastamaan räikeää erilaisuutta.
On olemassa iso joukko vakavista psykiatrisista sairauksista kärsiviä, jotka eivät kykene larppaamaan Maija tai Matti Meikäläistä, vaikka kuinka haluaisivat. Heidän sairautensa näkyvät, kuuluvat, tuntuvat – jopa haisevat ja maistuvat. Erilaiset viilto- ja polttojäljet, keskustelut ääniharhojen kanssa, itsepuolustukseksi tarkoitetut aggressiiviset purkaukset, hoitamaton henkilökohtainen hygienia ja jääkaappiin mädäntyneet ruuat ovat pintapuolisia esimerkkejä sairauksien vaikutuksista käyttäytymiseen ja arkeen.