Kuvittele tilanne, jossa keski-ikäinen hoitaja yrittää yhdistää työelämän vaatimukset, perheen arjen ja ikääntyvien vanhempiensa hoidon. Tämä on todellisuutta niille, jotka joutuvat ottamaan vastuuta vanhempiensa hyvinvoinnista samalla, kun he tekevät työkseen hoitotyötä, pyörittävät perhe-elämää ja seuraavat vanhusten hoidon palvelujen heikkenevän.
Yhä useammat vanhukset asuvat kotona, mikä on seurausta muun muassa hoitopaikkojen vähentämisestä ja kotihoidon suosimisesta. Tämä suuntaus on tuonut mukanaan haasteita. Kun vanhukset eivät pärjää tuettunakaan yksin kotona, he päätyvät usein päivystyspoliklinikoille ja vuodeosastoille, mikä kuormittaa säästötavoitteiden kanssa kamppailevaa terveydenhuoltojärjestelmää.
Kakkosruuhkavuosi-ilmiö tuo mukanaan monia haasteita, mutta myös mahdollisuuksia uudelleen arvioida, miten yhteiskuntamme tukee satoja tuhansia läheisiään hoitavia lapsia. Heistä keski-ikäiset hoitajat joutuvat tuplahoitotaakan alle. Ensin he hoitavat kiireiset työpäivät muita ja sitten he kiiruhtavat hoitamaan omia vanhempiaan.
Todennäköisesti yhä useammin hoitajat tinkivät omasta työajastaan ja tuloistaan huolehtiakseen vanhemmistaan. Tämä voi johtaa taloudellisiin vaikeuksiin ja pienempään eläkekertymään. Tuplahoitaminen on raskasta sekä mielelle että keholle.