Vaikka yövuoro voi olla hoitotyössä omalla tavallaan palkitseva – tarjoaahan se esimerkiksi rauhallisemman työympäristön ja mahdollisuuden hoitaa asioita erilaisella tahdilla – unirytmin hallinta on tärkeää, jotta työtä jaksaa tehdä.
Seuraavat ajatukset perustuvat omiin kokemuksiini vuosien varrelta. Ne ovat auttaneet minua sopeutumaan yötyöhön ja palautumaan sen aiheuttamasta rasituksesta.
1. Valmistautuminen. Muista, ettei yövuoro ala vasta, kun astut työpaikan ovesta sisään. Itse yritän luoda illalla ennen yövuoroa mahdollisimman rauhallisen ympäristön, jotta keho ja mieli pääsevät laskeutumaan työyön tahtiin. Jos mahdollista, otan lyhyet torkut – jo puolen tunnin lepo iltapäivällä voi tuoda jaksamiseen huomattavan eron, kun valvominen venyy pitkälle seuraavaan aamuun. En kuitenkaan halua nukkua liian paljon, sillä muuten heräämisen jälkeinen olo on pöhnäinen.
2. Kahvi. Kofeiini on monelle yötyöläiselle tärkeä kaveri, mutta olen oppinut käyttämään sitä harkiten. Erityisesti yövuoron loppua kohti kofeiinin käyttöä kannattaa himmata. Liiallinen kahvin tai energiajuomien nauttiminen voi tehdä päivällä nukkumisesta rauhatonta vessassa ravaamista, jolloin unen laatu kärsii.