Mainio – Jan Holmberg

Hoitajakin voi tylsistyä – tätä tarkoittaa boreout

Hoitotyön kiireestä ja liiallisesta työmäärästä puhutaan niin paljon, että hoitajan voi olla vaikea sanoa ääneen olevansa tylsistynyt työhönsä.

Onko sinulle käynyt työelämässä niin, ettei koulutusta ja osaamistasi osata hyödyntää? Työtehtäviäsi kehitetään, mutta ei vaativammaksi, vaan tekemäsi hoitotyö supistuu lähes mekaaniseksi suorittamiseksi. Pikkuhiljaa työnteon merkitys ja mielekkyys katoavat, tilalle astuvat turhautuminen ja tylsyys.

Puhumme hoitotyössä niin paljon kiireestä, uupumuksesta ja liiallisesta työmäärästä, että hoitajan voi olla vaikea sanoa ääneen olevansa tylsistynyt työhönsä. Boreout eli työtylsyys kuvaa tilannetta, jossa työntekijä kokee jatkuvaa tylsyyttä ja merkityksettömyyttä työssään. 

Työtylsyys voi johtua monesta tekijästä, kuten yksitoikkoisista tai liian vaatimattomista tehtävistä. Se voi heikentää työhyvinvointia, lisätä ahdistusta ja aiheuttaa pitkään jatkuessaan fyysisiä terveysongelmia. Virhe tapahtuu silloin, jos tylsyyttä valittavaa ei kuulla, vaan hänelle kasataan lisää tylsiä työtehtäviä. On myös hyvä muistaa, että tylsistyminen ja uupuminen voivat ilmetä yhtäaikaisesti.

Mainos alkaa
Turvan mainos.
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Turvan mainos.
Mainos päättyy

Parhaillaan hoitotyön kenttä on jatkuvassa muutoksessa sote-uudistuksen takia. Tämä voi johtaa tilanteisiin, joissa hoitajien osaamista ei hyödynnetä täysimääräisesti. Työtylsyyden ehkäisemiseksi tarvitaan innovatiivisia lähestymistapoja. Työn vaihtelevuuden lisääminen ja henkilökohtaisten kehityspolkujen tarjoaminen voivat auttaa. 

Monet ajattelevat, että hoitotyössä ei voi tylsistyä, koska työtehtäviä on aina runsaasti. Tämä käsitys ei kuitenkaan pidä paikkaansa, sillä tylsistyminen on henkilökohtainen kokemus. Sote-palveluissa on monia erilaisia hoitajan tehtävänkuvia. Siinä missä yksi hoitaja voi kokea työnsä tylsäksi muutamassa kuukaudessa, toinen voi löytää samasta hoitotyöstä loputtomasti mielenkiintoa ja kiinnostavia urahaasteita.

Sopiva määrä haasteita edistää työhyvinvointia ja vähentää hoitotyöhön leipääntymisen riskiä. Tehokas johtaminen ja resurssien hallinta ovat avainasemassa. Jos erityisesti osaamisen johtaminen jää muutosjohtamisen jalkoihin, niin osaava ja monitaitoinen hoitaja äänestää helposti jaloillaan.

On tärkeää, että hoitotyössä huomioidaan sekä ylikuormituksen että alikuormituksen riskit. Hoitajien hyvinvointi voidaan turvata tarjoamalla mahdollisuuksia kehittää osaamista ja hyödyntää sitä työssään. Myös hoitajien uramalli on syytä kaivaa naftaliinista käyttöön, jos näin ei työpaikalla vielä ole. 

Mitä ajatuksia aihe sinussa herättää?

 

Seuraa ja kommentoi blogia. Tämä teksti myös tykkää, kun sitä jaetaan luettavaksi muille. Mainion Facebook-sivulle pääset tästä.

Mainio Jan Holmberg.
Kirjoittajana

Mainio – Jan Holmberg

Olen sairaanhoitaja, kouluttaja ja tietokirjailija. Bloggaan mainioista asioista, jotka eivät jätä kylmäksi.

Katso kaikki kirjoitukset