Joulukin on jo juhlittu, mutta minusta tuntuu kuin olisin henkisesti vielä syyskuun alussa. Silloin nimittäin alkoi ensihoitajaopintojeni tähän asti kovin lukukausi – hoitotason ensihoidon kurssi. Meillä oli 11 viikkoa lähiopetusta, lukuisia pitkiä luentopäiviä ja energiaa vieviä simulaatioita. Oli opittava farmakologiaa, traumapotilaan hoitoa, EKG:n tulkitsemista ja vaikka mitä. Oli osattava erottaa Mobitz ykkönen, kakkonen ja totaaliblokki.
Kouluvapaina päivinä yritin painaa kuulemaani mieleeni, luin vihreää ensihoitokirjaa, tein muistiinpanoja, katselin ensihoitolääkäri Jouni Nurmen videoita ja stressasin. Mietin jatkuvasti, opinko riittävästi ja osaanko tarpeeksi. Jälkikäteen huomasin, että itselleen olisi kannattanut olla hieman lempeämpi. Syksy oli yksi rupsahduttavimmista ikinä, ja ihan oikeasti tuntui siltä kuin olisin sen aikana vanhentunut ainakin 15 vuotta.
Kurssi huipentui vuoden raskaimpaan viikkoon, joka sisälsi hoitotason tentin, traumatentin ja käytännön kokeet. Samalla viikolla aloitin myös hoitotason työharjoittelun Helsingin pelastuslaitoksella ja tein kolme ensimmäistä 12 tunnin vuoroani. Kallion asemalla vastassa oli työharkan alussa noin 30 uutta naamaa per vuoro ja muutenkin paljon uusia asioita. Osalle pelastajista ja ensihoitajista esittelin itseni ensimmäisten harkkavuorojeni aikana ainakin kahdesti, mutta eikös pääasia ole se, että kertoo, kuka on, eikä vain istu tuppisuuna yhteisissä tiloissa.
SyksyN rankkuus ei ollut yllätys. Muistelen, että jo ensimmäisenä opiskelusyksynä meille sanottiin, että tahti tulee olemaan reipas varsinkin sitten, kun ensihoito-opinnot alkavat. Ensimmäiset 1,5 vuottahan teimme pääosin sairaanhoitajaopintoja työharjoitteluineen. Se oli omasta mielestäni hyvä homma, sillä pohjaa pitää rakentaa tai muuten korttitalo leviää.