Mainio – Jan Holmberg

Emme kaipaa toksista positiivisuutta

Hoitajat saavat toisinaan kuulla, että he puhuvat alastaan liian negatiivisesti. On hyvä muistaa, että kaiken ikävän työntämiselle pois näkyvistä on oma termi. Se on toksinen positiivisuus.

Kuva: Canva

Hoitajien keskustelujen sätitään juuttuneen negatiivisten asioiden ruotimiseen. Minuakin piikitellään aika ajoin sillä, etten osaisi puhua omasta alastani arvostavasti ja nostaa sen hyviä puolia esille. Se ei pidä paikkaansa. Olen suu vaahdossa toistellut, kuinka elintärkeää ja arvokasta työtä hoitajat tekevät.

Tuon mielelläni yhteiseen keskusteluun esimerkkejä onnistumisista arkisessa hoitotyössä. Nostan esiin hyvien työkavereiden ja huippukollegoiden merkityksen. Hehkutan uusimpia hoitotieteen tuloksia. Liputan väsymättä näyttöön perustuvan hoitotyön ja kehittämistöiden rahoituksen puolesta.

Koulutan hoitajia motivoivalla otteella ja kirjoitan myös hyvistä jutuista hoitotyössä. Uutisoin mielelläni hoitoalan hankkeissa kehitetyistä innovaatioista. Mikseivät arvostelijani ole silloin kärppänä paikalla kommentoimassa? 

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Jolleivat seuraajani halua lukea negatiivisia tai kriittisiä ajatuksiani, silloin heidän kannattaa klikata eteenpäin vain positiiviset some-päivitykseni hoitotyöstä. Antaa siis anarkistisella tavalla ainoastaan hyvän kiertää!

Mutta. On hyvä muistaa, että kaiken ikävän työntämiselle pois näkyvistä ja pelkästään hyviin asioihin keskittymiselle on oma termi. Se on toksinen positiivisuus.

Sote-alan ja hoitotyön kehittämisen paikkojen lakaiseminen maton alle ei lisää veto- tai pitovoimaa. Hoitajien työpaikoilla esiintyviä ongelmia, haasteita ja väärinkäytöksiä ei voi unohtaa. Ne on tehtävä näkyväksi ja niihin on tartuttava. 

Positiivinen uutinen on, kun hoitotyössä havaitaan ongelma, joka saadaan porukalla kuntoon. Hyvä juttu on kehittämishanke, jonka hoitotyötä helpottavia tuloksia on työpaikalla aikaa tarkastella ajan kanssa. Kaikkein tärkeintä hoitotyön arjessa on potilas, jonka asiat on ehditty rauhassa hoitaa kuntoon.

Kysymys kuuluu, missä ovat ne resurssit, joilla näiden iloa ja työn imua tuovien asioiden ääreen hoitaja voi vaikuttuneena pysähtyä.

Mielestäni on reilua puhua asioista niin kuin ne ovat. Siksi suhtautuisin varauksella esimerkiksi sellaiseen hoitoalan työpaikkaan, jossa ei koskaan voisi olla eri mieltä, sanoa negatiivista sanaa tai riidellä. 

Ikävistäkin asioista on voitava puhua, jotta niissä voidaan huomata kasvun ja uudistumisen mahdollisuudet. 

Valittaminen voidaan kääntää positiiviseksi uutiseksi kuulemalla hoitajien huolet. Sitten huolenaiheisiin vastataan niin, että lopputuloksena syntyy aidosti vaikuttavia ja hoitajien työolosuhteita edistäviä tekoja. 

 

Seuraa ja kommentoi blogia. Tämä teksti myös tykkää, kun sitä jaetaan luettavaksi muille. Mainion Facebook-sivulle pääset tästä.

Mainio Jan Holmberg.
Kirjoittajana

Mainio – Jan Holmberg

Olen sairaanhoitaja, kouluttaja ja tietokirjailija. Bloggaan mainioista asioista, jotka eivät jätä kylmäksi.

Katso kaikki kirjoitukset