Millariikka Rytkönen

Äly(lattia) hoi, älä jätä

Motiivina uuden teknologian käyttöönottoon ei saa olla pelkästään säästösyyt.

Yksityiset hoivapalveluyritykset ovat jo useamman vuoden lobanneet, että hoivakodeissa käytetty teknologia pitäisi pystyä laskemaan osaksi hoivakotien henkilöstömitoitusta. Ajatuksena yrityksillä on, että valvontaviranomaiset hyväksyisivät pienemmän henkilöstömäärän niissä hoivakodeissa, joilla on teknologiaa käytössä.

Lobbaus on selkeästi onnistunut, sillä pääministeri Orpon hallitusohjelmasta löytyy asiasta kirjaus. Syksyn budjettiriihessä hallitus teki päätöksen aikaistaa lainsäädäntövalmistelua teknologian sisällyttämisestä henkilöstömitoitukseen. Ensi kesänä olisi voimassa laki, jonka myötä esimerkiksi älylattiat ja -rannekkeet sisällytettäisiin henkilöstömitoitukseen.

Me Tehynä suhtaudumme teknologiaan myönteisesti sote-palveluissa silloin, kun teknologia toimii ammattihenkilöiden apuna ja lisää samalla palvelujen laatua. Motiivina uuden teknologian käyttöönottoon hoivakodeissa ei saa olla pelkästään säästösyyt. Se, että hoitajien määrää voitaisiin vähentää hoivakodeissa teknologiaan vedoten ja hakea näin säästöä palkkakustannuksista, ei meille käy.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

En voi olla miettimättä hölmöläissatua peiton jatkamisesta pohtiessani tätä lainsäädännön valmisteluprosessia.

Ensin lainvalmistelussa täytyy pystyä toteuttamaan uskottavat vaikutusarvioinnit siitä, miten teknologian sisällyttämisellä henkilöstömitoitukseen löydetään vuositasolla 30 miljoonan euron säästöt. Tämä tulee olemaan vaikeaa, koska hallitus suunnittelee samaan aikaan laskevansa vähimmäismitoituksen 0,6:een vuoden vaihteessa.

Teknologia ei myöskään ole ilmaista. Säästöä valtiontalouteen ei juurikaan synny, mikäli teknologian hankkiminen hoivakoteihin maksaa saman verran kuin sillä yritetään säästää. Valmistelussa täytyy varmistaa myös turvallisuus. Mitä tehdään tilanteessa, jossa älylattia menee epäkuntoon ja lattiankorjaaja saadaan paikalle vasta muutaman viikon päästä? Lisäksi hoitajat pitää kouluttaa teknologian käyttöön – sekään ei ole ilmaista.

Ei taida tulla peittoa. Eikä tuluskukkaroakaan.

Tehy on edustettuna STM:n seurantaryhmässä, joka on asetettu lainsäädännön valmistelua varten. Lupaan, että pidämme lain valmistelussa kaikin keinoin hoitajien puolta ja tuomme hoivakodeissa työskentelevien tehyläisten näkemykset kuuluviin ministeriöön ja eduskuntaan – meitä ei voi korvata teknologialla!

Millariikka Rytkönen
Kirjoittajana

Millariikka Rytkönen

Tehyn puheenjohtaja

Tehyläinen, joka uskoo, että kaikki on mahdollista. Myös pyöröovesta hiihtäminen.

Katso kaikki kirjoitukset