Voiko työnantaja määrätä korvaavaan työhön? 

Työnantaja ilmoitti, että sairauslomalla voi olla vain flunssan ja vatsataudin kaltaisissa sairauksissa. Muissa tapauksissa pitää tulla ”korvaavaan työhön”. Työskentelen yksityisellä sosiaali­palvelualalla. Onko tämä oikein? 

Kuvateksti
Kun työntekijä toimittaa lääkärintodistuksen työkyvyttömyydestään, hänellä on oikeus olla poissa ­työstä ja saada sairausajan palkka.
Kuva: iStock

Kysymykseen vastaa juristi Mirja Kinnunen. 

Korvaavalla työllä tarkoitetaan sitä, että työntekijä tekee kevennettyä työtä sairausloman sijaan. Korvaava työ ­perustuu vapaaehtoisuuteen, ja työn­antaja ja työntekijä sopivat siitä keskenään. Työnantaja ei voi määrätä työntekijää korvaavaan työhön.

Korvaavasta työstä ei ole määräyksiä yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimuksessa. Työehtosopimus lähtee siitä, että kun työntekijä toimittaa lääkärintodistuksen työkyvyttömyydestään, hänellä on oikeus olla poissa ­työstä ja saada sairausajan palkka. Työnantaja ei voi omilla ohjeistuksillaan ohittaa työehtosopimusten määräyksiä. 

yönantaja ei voi kieltäytyä hyväksymästä lääkärintodistusta. Poikkeuksena on tilanne, jossa työnantajalla on perusteltu syy epäillä vilppiä lääkärintodistuksessa. Silloin työnantaja voi omalla kustannuksellaan lähettää työntekijän toiselle lääkärille.

Jos lääkäri ei ole todennut työntekijää työkyvyttömäksi vaan ainoastaan kirjoittanut todistuksen, jonka mukaan työkyvyssä on rajoitteita, työntekijällä ei ole oikeutta olla pois töistä. Silloin työntekijä ja työnantaja sopivat, miten rajoitteet otetaan työssä huomioon.

Mahdollisesta korvaavasta työstä kannattaa keskustella myös lääkärin kanssa. Lääkäri arvioi, onko työnteko järkevää vai haittaako se työkyvyn palautumista.