Miten toimin, kun sain tappouhkauksen?

Potilaan omainen uhkasi tappaa minut. Uhkaus jäi vaivaamaan. Miten toimin? 

Kuvateksti
Henkeä ja terveyttä vastaan kohdistettu uhkaus on kriminalisoitu rikoslaissa laittomana uhkauksena.
Kuva: iStock

Kysymykseen vastaa juristi Inka Lehtinen. 

Älä jää yksin. Kerro uhkauksesta työpaikalla sekä kollegoille että työnantajalle ja työsuojeluvaltuutetulle. Tee työturvallisuusilmoitus. Näin asia tilastoituu, ja työnantaja joutuu selvittämään, miten vastaavia tilanteita voidaan ehkäistä.

Hakeudu työterveyteen. Jokainen uhkaus, oli sen muoto tai tapa mikä hyvänsä, voi aiheuttaa stressiä, unettomuutta, jännitystä ja pelkotiloja. Näihin on hyvä hakea keskusteluapua, jotta vältyt pidemmältä vaikutukselta työkykyyn. Hoitamatta ja käsittelemättä jääneet uhkaukset vaikuttavat työntekijän hyvinvointiin paljon pidempään kuin tilanteet, jotka käsitellään välittömästi asian vaatimalla vakavuudella.

Mainos alkaa
Turvan mainos.
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Turvan mainos.
Mainos päättyy

Kun olet käynyt tapahtunutta läpi työpaikalla ja työterveydessä, harkitse, teetkö asiasta myös rikosilmoituksen. Henkeä ja terveyttä vastaan kohdistettu uhkaus voi täyttää laittoman uhkauksen tunnusmerkit, jos kuulijalla on ollut perusteltu syy pelätä oman tai toisen turvallisuuden puolesta.

Laittomasta uhkauksesta seuraa sakkoja tai vankeutta enintään kaksi vuotta. Kun kyseessä on omaisen tekemä uhkaus, on todennäköisempää, että rikoslaissa olevat vastuuvapausperusteet (kuten syyntakeettomuus) eivät tule kyseeseen. 

Jos rikosilmoituksen teko mietityttää, ole yhteydessä Tehyyn asiointipalvelun kautta.