Miten lääkehoito järjestetään lastensuojelussa?

Työskentelen lastensuojelussa, ja lapsilla on paljon lääkkeitä. Kenelle lääkehoito kuuluu?

Kuvateksti
Lääkehoito on terveydenhuollon toimintaa myös sosiaalihuollon yksikössä, joten lastensuojelussa pitää olla lääkehoitosuunnitelma.
Kuva: Jaakko Martikainen

Kysymykseen vastaa sosiaalipoliittinen asiantuntija Eva Siitonen. 

Lääkehoito on terveydenhuollon toimintaa myös sosiaalihuollon yksikössä, joten lastensuojelussa pitää olla lääkehoitosuunnitelma. Siinä kuvataan esimerkiksi yksikön lääkehoidon prosessi, vastuut ja velvollisuudet. 

Lääkehoitoon osallistuvilla työntekijöillä tulee olla lääkehoidon koulutus ja riittävä osaaminen. Palvelujen tuottajan tulee perehdyttää työntekijät ja huolehtia riittävästä lääkehoidon koulutuksesta, osaamisen varmistamisesta sekä tarvittavien lääkelupien voimassaolosta.

Mainos alkaa
Turvan mainos.
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Turvan mainos.
Mainos päättyy

Lääkehoidon kokonaisuudesta vastaa nimetty sairaanhoitaja. Hänen on oltava yksikössä läsnä siten, että hän voi tarvittaessa puuttua epäkohtiin sekä ohjata ja perehdyttää turvalliseen lääkehoitoon.

Jos lääkehoitoa toteuttavat henkilöt, joiden peruskoulutuksessa ei ole ollut lääkehoitoa, heidän pitää saada tehtävään koulutus. Osaamisen varmistamisen ja luvan saannin jälkeen he voivat antaa valmiiksi jaettuja lääkkeitä luonnollista tietä.

Työnantajan vastuulla on varmistaa työntekijän lääkehoidon osaaminen ennen lääkehoidon toteuttamista. On tärkeää muistaa, että jokainen lääkehoitoa toteuttava tai siihen osallistuva työntekijä kantaa vastuun omasta työstään.